Dlouhodobě nezaměstnaní obyvatelé Hanušovic pomáhají městu údržbou. Město tak bojuje se sociálním vyloučením

V Hanušovicích na Šumpersku se pustili do boje se sociálním vyloučením. Tamní radnice se začátkem letošního roku spustila projekt s názvem H-Point. Jeho prostřednictvím dává práci lidem, kteří mají problém s dlouhodobou nezaměstnaností. Ti zase pomáhají městu s údržbou.

„Máme za úkol opravit zeď a nějaké praskliny, aby se to dalo vymalovat a vypadalo to lépe,“ říká pan Vladimír, kterého jsem zastihla při omítání zdi hanušovické hasičské zbrojnice. Pro město pracuje necelý rok a za pomocnou ruku radnice je vděčný. „Předtím jsem byl dlouho nezaměstnaný, teď už tu možnost mám. Doufám, že to bude lepší a lepší,“ dodává Vladimír.

Kromě Vladimíra hanušovický městský úřad loni nabídl práci několika dalším dlouhodobě nezaměstnaným. Radnice dospěla k tomu, že právě tohle je způsob, jak nejlépe bojovat se sociálním vyloučením. V tuto chvíli proto nabírá desítku dalších pracovníků, do konce roku jich chce zaměstnávat přes třicet.

„Projekt jsme nazvali H-point. Je to pro tyto lidi takový startovací bod. Vykonáváme s nimi práce úklidové, zednické i zámečnické,“ vysvětluje nezávislý starosta Hanušovic Marek Kostka s tím, že samotné programy úřadu práce pro dlouhodobě nezaměstnané nestačí a bez zapojení radnice by sociální problémy ve městě mohly narůstat.

„Výsledkem by mělo být to, že časem budeme schopni je začlenit do firem, se kterými budeme navazovat spolupráci. Budeme se snažit, aby tam měli dlouhodobé uplatnění. Dlouhodobým zaměstnáním můžeme řešit jejich oddlužení a bytovou otázku, která je pro ně velice tíživá,“ dodává Kostka.

Na nové pracovníky dohlíží vedoucí údržby Hanušovic Jiří Gábler. Projekt má podle něj velkou šanci na úspěch. „Ze začátku to bylo celkem náročné, chtěli jsme těm lidem vytvořit pracovní návyky, dodržování pracovní doby, hlášení dovolených. Myslím, že to je na dobré cestě,“ říká Gábler.

Náklady na mzdy nových pracovníků město hradí z dotací i ze svého rozpočtu. Podle vedení radnice se ale vyplatí. Na technické práce by si totiž stejně musela najímat externí firmy.

Spustit audio