Dlouholeté práce na mohelnických hradbách se blíží ke konci. Opravy se dočká i rodný dům arcibiskupa Bruse

2. říjen 2018

Historické jádro Mohelnice dodnes obklopují stovky metrů středověkých hradeb, část z nich stojí i na soukromých zahradách. Jde o jedno z nejvíce zachovalých opevnění na severní Moravě. Po 15 letech jdou jeho opravy do finále.

Úřednice z mohelnické radnice drží v rukou protokol a propisku a zapisuje, jak postupují práce. Takhle vypadá běžný kontrolní den. Po dlouhých letech renovací hradeb je konečně jedním z posledních.

„Kolem celého města jsou zbytky opevnění. Zdi byly ještě doplněny baštami, tady jednu vidíme. Tato je v té parkánové zdi, z druhé strany na ulici školní je potom bašta v hradební zdi,“ vysvětluje Jitka Štáblová z Národního památkového ústavu. Některé zdi se ale dochovaly i na soukromých pozemcích, takže řada obyvatel města má přímo na zahradě středověké opevnění.

Součástí středověkého opevnění Mohelnice je i několik bašt

„Tento úsek končí právě tím domem, který bývá připisován jako rodiště biskupa Antonína Pruse,“ dodává Štáblová. Oprava hradeb bude podle ní hotová do konce letošního roku. Památkáři se zároveň se soukromým majitelem snaží před chátráním ochránit i údajné rodiště pražského arcibiskupa. „Tady se udělá věnec a udělá se záklop. Položí se trámy a shora se udělá akorát deskový záklop,“ popisuje dělník.

Město opravuje hradby od roku 2003. Letošní etapa přijde na zhruba půl milionů korun. Většinu výdajů kryjí dotace.

autor: sol
Spustit audio