Dnes je Mezinárodní den zdravého spánku. Problémy s chrápáním můžete vyřešit v tzv. spánkové laboratoři

21. březen 2019

Na dnešek připadá Mezinárodní den zdravého spánku. V Libereckém kraji můžeme navštívit spánkové laboratoře, kde poradí třeba s chrápáním.

Jedna taková laboratoř je v Jablonci nad Nisou v tamní nemocnici. Slouží hlavně lidem, kteří mají problémy s chrápáním. V pokoji stráví noc, člověka sledují přístroje a lékaři pak data vyhodnotí. Za jednu noc zaplatí zájemce 1100 korun. V současné době lékaři v jablonecké spánkové laboratoři v nemocnici vyšetří ročně průměrně 80 pacientů. Týdně přijmou 2 pacienty.

Spánkový přístroj vás monitoruje

Proč potřebujeme spánek? V mozku se uklízí poškozená DNA

Kočka - spánek

Vědci z Izraele objevili další důvod, proč bychom měli spát. Na pokusné rybce doložili, že spát potřebují i jednotlivé nervové buňky v mozku, aby si mohly uklidit poškozenou DNA v jádře. Během spánku se opravují chyby dědičné informace, které se nahromadily přes den.

V liberecké nemocnici to vypadá velmi podobně. Ve spánkové laboratoři pacienty vyšetří přístroj, který má podobu krabičky přidělané na hrudníku. Na těle jsou pásy s čidly, které mapují, jak se zvedá ve spánku hrudník. Jak to vypadá, popisuje vrchní sestra libereckého oddělení ORL Dita Novotná: „Pacient si vezme pyžamo, sestřička na něj dá spánkový přístroj a připojí ho k počítači. Pak je na posteli trošku uvězněn pomocí kabelu, ale pokud potřebuje, zazvoní a sestřička ho pustí třeba na wc a podobně.“

Samotné vyšetření se hradí ze zdravotního pojištění. V nemocnici v Semilech a České Lípě žádné podobné laboratoře zatím nemají.

Nebezpečné dechové pauzy

Samotné chrápání našemu zdraví uškodit nemůže, důležité jsou ale následné potíže, vysvětluje lékař Radomír Minařík z krajské nemocnice Liberec: „Prosté chrápání pacientovi neublíží. Problém je v tom, že za chrápáním se schovávají tzv. apnoické pauzy, tedy zástavy dechu ve spánku.“ Dechové pauzy už nebezpečné být mohou. „Pokud jsou zástavy velmi časté nebo hluboké, trvající i několik desítek sekund, to už pacienta ohrozit na zdraví může,“ dodává Minařík.

O tom, jaký vliv na zdraví má chrápání, se víc dozvíte po celý den – 21. března – ve vysílání Českého rozhlasu Liberec.

Speciální programová nabídka ČRo Liberec 21. března 2019:
8:20 Lucie Bílá hostem po telefonu – povídání nejen o muzikálu V peřině
8:50 Eliška Balzerová hostem po telefonu – o muzikálu V peřině
9:15 reportáž Jak spí liberecké slonice? Vyprávění jejich chovatele, který zná jejich zvyky
9:25 Jak si pohodlně zařídit ložnici? Rady dává učení Feng Šuej I. Část
11:25 reportáž – Kutil z Železného Brodu si nemohl vybrat z nabídky postelí, a tak si jednu vyrobil sám
15:10 Kuriozity ze zvířecí říše – jak spí zvířata
14:15 reportáž Evy Malé – Vypravte se do spánkové laboratoře 
14:40 Jak si pohodlně zařídit ložnici? Rady dává učení Feng Šuej II. část

autoři: Jan Charvát , Jaroslava Mannová
Spustit audio

Související