Dnes v noci se otevřou běžně nepřístupné prostory. Začíná Noc kostelů

29. květen 2015

Dnes máte možnost poznat běžně nepřístupné duchovní prostory sakrálních památek. V olomoucké arcidiecézi mohou dnes zájemci navštívit 217 kostelů, kaplí či modliteben. Jeho součástí jsou i koncerty, besedy, či komentované prohlídky.

Do 7. ročníku Noci kostelů se zapojí také v Lipníku nad Bečvou. Ve městě zpřístupní i kostel sv. Františka Serafínského, který dvě stě padesát let sloužil tamním piaristům.

Že má kostel sv. Františka Serafínského výbornou akustiku, to už místní vědí z různých koncertů. Znají také propojení památky se sousedním piaristickým klášterem. Dnes jsou spojovací dveře zamčené a v jejich výklenku chodbu evokuje malba na zdi, říká kronikářka Jarmila Musilová.

Už méně se ví, kdo vlastně kostel nechal postavit. „Nám se tady přiženil Petr Vok, protože si vzal Kateřinu z Ludanic. Ta byla českobratrského vyznání. On přešel na její víru. Velice se jim zalíbila modlitebna, kterou čeští bratři měli a tak ji přebudovali na kostel,“ popisuje Jarmila Musilová.

Jen tak na okraj, Petr Vok s Kateřinou z Ludanic do Lipníku jezdili dvakrát do roka a cesta jim trvala celý týden.

„Letos se chceme více věnovat zasvěcenému životu, takže přijedou opravdoví mniši, kteří žijí dnes v 21. Století. Těšit se můžeme na pravého nefalšovaného piaristu, dominikány, salesiány. Budeme tady až do půlnoci, kdy je to spojené ještě s prohlídkami kostelů v noci, promítáním dokumentů, s hudebními vystoupeními,“ říká Gabriela Němečková.

Noc kostelů v Lipníku nad Bečvou zpřístupní ještě renesanční zvonici, židovskou synagogu a kostel sv. Jakuba.

autor: zem
Spustit audio