Dny lidí dobré vůle na Velehradě zakončila slavnostní mše

5. červenec 2012

Na třicet tisíc poutníků navštívilo během Dnů lidí dobré vůle Velehrad. Národní pouť vyvrcholila slavnostní mší.

Hlavní celebrant kardinál Dominik Duka při této příležitosti varoval před ztrátou opatrnosti v běžném i politickém životě. Uvedl, že demokracii stále hrozí spousta nebezpečí. Podle něj byl právě Velehrad za dob komunismu ostrůvkem vzdoru proti totalitě.

„Zaměřme se především na to, co jsme měli udělat a neudělali, aby tato opomenutí postavit se zlu neotevřela znovu dveře těm, kdo podněcují k závisti a hlásají nenávist,“ prohlásil kardinál Duka.

Odkaz Cyrila a Metoděje pro dnešek

Kázání se ujal Dukův předchůdce kardinál Miloslav Vlk. Ten ve své homilii vyzdvihl přínos cyrilometodějské mise a její odkaz pro přítomnost.

„Není tedy nemoderní ohlížet se k našim počátkům a ptát se, kdeže ty naše bohaté kořeny dnes jsou? Naopak tato snaha odpovídá velkým současným světovým trendům hledání duchovních hodnot, smyslu života, souvislostí duchovní a civilní sféry. V naší dnešní neutěšené a často bezvýchodné společenské situaci je to existenčně nutné a potřebné,“ řekl Miloslav Vlk.

Kardinál Vlk také zdůraznil, že odkaz věrozvěstů naši zemi předurčil být mostem mezi východem a západem. „Přijměme tyto výzvy při dnešní cyrilometodějské slavnosti do svého srdce a do svého života. To jsou slova nejen pro církev ale i pro společnost,“ dodal kardinál Vlk.

I když horké počasí odradilo mnohé návštěvníky, ti skalní přijeli jako vždy. „Je to takové duchovní povzbuzení. Člověk si uvědomuje sounáležitost s tradicí, s křesťanstvím a jeho vznikem u nás,“ svěřila se napříkald manželská dvojice z Petrova u Strážnice, která na Velehrad jezdí pravidelně.

autor: rv
Spustit audio