Do akce Ukliďme Česko se zapojili i dobrovolníci v libereckém Františkově. Nasbírali 18 pytlů odpadků

7. duben 2024 08:18

Okolí autobusových zastávek, parky, ale taky okraje lesů a turistické cesty. Na takových místech uklízeli v sobotu 6. dubna po celé zemi dobrovolníci, kteří se zapojili do akce Ukliďme Česko. V Libereckém kraji bylo zaregistrovaných 184 organizovaných úklidů. My jsme byli u toho v liberecké části Františkov.

Na organizovaný úklid tam dorazilo 14 lidí. Sbírat začali hned ráno v ulici U mlýna, během dne nasbírali 18 pytlů odpadků. Hlavní motivací pro ně bylo čisté prostředí, ve kterém žijí. Většina z nich totiž ve čtvrti bydlí. V běžných dnech ale na sbírání odpadu nemají čas.

„Rozčiluje mě, když jdu okolo a vidím ty odpadky, ale je mi blbý to uklízet, když jdu do práce,“ prozradila dobrovolnice Irena. V minulém roce uklízela odpad sama v jiném termínu. Letos proto uvítala, že jí organizátoři hromadného úklidu poskytli potřebné pomůcky. „Protože minule jsem si vzala svoje pytle a zničila jsem si tam dvoje rukavice.“

Organizátoři úklidů iniciativy Ukliďme Česko zajišťují dobrovolníkům pomůcky

Hromadného sběru odpadků se účastní obce, školy nebo skupiny dobrovolníků. Jeden člověk je pověřený organizací. Kromě toho, že připraví potřebné pomůcky, musí taky připomenout pravidla.

„Každý sbírá na vlastní nebezpečí, takže by neměl sahat na něco, čeho se bojí nebo má za rizikové. Takže třeba injekční stříkačky se hlásí městské policii, ty se nesbírají. A stejně tak i tlakové lahve, to na hasiče nebo na policii, a nějaké chemikálie a podobně,“ vysvětlil organizátor úklidu v Liberci – Františkově Jakub Mišák. Hromadné úklidy jsou naplánované i na další dny. Harmonogram a mapa najdou zájemci na tomto webu.

autoři: Kateřina Hartmanová , reČRoL | zdroj: Ukliďme Česko
Spustit audio

Související