Do Bečvy se po ekologické havárii pomalu vrací život. I díky sbírce na její obnovu, do které přispěli jednotlivci, organizace i samosprávy

9. červen 2021

Částky v řádu desetikorun, ale taky stovek tisíc korun věnovali dárci do sbírky na obnovu řeky Bečvy. Výtěžek dosáhl téměř jednoho a půl milionu korun. Z vybraných peněz rybáři nakoupili i čtrnáct tisíc mladých parem a vysadili je v úseku od Hustopečí nad Bečvou až po Lipník. Tedy v lokalitách, které výrazně zasáhla loni v září ekologická havárie.

Návrat ryb do Bečvy

Technik severomoravských rybářů Jakub Vávra má na korbě automobilu tři velké okysličené přepravky s mladými rybami. Zastavuje s nimi v lokalitě Dříň mezi Lipníkem a Týnem nad Bečvou. Parmy vypouští přesně v místech, odkud loni v září odvážel tuny mrtvých ryb.

Návrat ryb do Bečvy

Částka, která se vybrala na transparentním účtu na obnovu Bečvy, dosáhla skoro jednoho a půl milionu korun. „Je to obdivuhodná částka, je docela povzbuzující, že se to vybralo i od těch bezejmenných drobných dárců. Teď samozřejmě nemůžeme zklamat, musíme pro to udělat vše, co je v našich silách,“ zavazuje se Vávra.

Návrat ryb do Bečvy

Díky penězům ze sbírky chtějí rybáři do Bečvy ještě letos vysadit i další druhy ryb, a to ostroretky, jelce a mníky.

autor: kra
Spustit audio