Do Čech pod Kosířem se o víkendu tradičně sjedou mistři kočárnického řemesla na Josefkol

22. červenec 2016

Poslední přípravy před letošním ročníkem srazu mistrů kočárníků finišují právě teď v Čechách pod Kosířem. Na Josefkol každoročně míří tisíce návštěvníků. Letos je setkání věnované gotickým kočárům a ohni, těšit se tak lidé mohou třeba na jízdu za svitu loučí a luceren.

„Nejdřív musím zarovnat nerovnosti, protože ta kůže, když se namočí, tak jak vysychá, tak kopíruje ten povrch,“ popisuje čalouník Vlastimil Budina, zatímco brousí oj z těžkého žebřiňáku.

„Jsou to všechno originální věci, které se spravují ze starých dílů. Používáme staré kování. Tady například vidíte, jak je nádherně zatočené kování v té přední části. Tomu se říká kačírek,“ vysvětluje Václav Obr, majitel Muzea kočárů a pořadatel Josefkolu.

Právě kvůli akci, na kterou už zítra přijedou tisíce návštěvníků, se vše musí nachystat. Lidé si můžou prohlédnout třeba i brzdový kámen, který právě chystá zednický mistr Jan Svoboda: „To jsou ještě staré poctivé cihly, které jsou vypáleny z kvalitní hlíny. Jsou to takzvané zvonivky. Nejsou to ty novodobé cihly, co nic nevydrží.“

Letošní ročník Josefkolu představí hlavně gotické kočáry

„Těchto věcí se dochovalo velmi málo. Jsou to spíše trosky. My jsme tyto trosky museli doplnit novým dřevem podle staré technologie tak, jak se kdysi to kolářství dělalo. Používalo se jasanové dřevo. Chceme letos poprvé představit vozy, šézy nebo košatiny,“ říká Václav Obr a slibuje večerní projížďky v kočárech: „Kočáry budou mít lucerny, které budou jako zastara svítit na svíčky. Samozřejmě zde budou taky speciální pyrotechnické efekty, které budou znázorňovat dobu, kdy se nepoužívala elektřina.“

Čalouník Vlastimil Budina dočistil oj a vrhl se na další práci. Vyrábí kožená kolečka.

„Koberec je obšitý kolečkem, ve kterém se potom udělá dírka, kde se to zahákne, aby to drželo a any ta podlaha nejezdila i s kočím,“ popisuje.

Desítky historických kočárů si lidé letos na Josefkolu mohou prohlédnout už podeváté.

autor: tas
Spustit audio