Do fiktivní čtvrti Prašina zasadil olomoucký rodák Vojtěch Matocha děj své dobrodružné prvotiny

Thriller, science fiction nebo detektivka. Směs těchto žánrů najdou čtenáři v knížce Prašina, která je prvotinou 29letého olomouckého rodáka Vojtěcha Matochy. Je napínavá, tajuplná, se špetkou romantiky. Na své si přijdou milovníci foglarovek i Dana Browna.

Podle Vojtěcha Matochy je knížka na pomezí klasické dobrodružné literatury a science fiction. Autor je rodilý Olomoučan, za studií přestěhovaný do Prahy. A právě v Praze se objevují novodobá Stínadla. „Zezačátku možná není úplně poznat, kam se ten příběh vyvine, a pak se to od té druhé poloviny kloní spíš ke steam punku než ke klasické foglarovce, jak to možná čtenáři očekávají,“ říká Matocha.

Děj knihy autor zasadil do fiktivní čtvrti v Praze. „Nejdůležitější na té knize je existence fiktivní pražské čtvrti, které se říká Prašina a ve které z neznámého důvodu nefunguje elektřina. Nikdo neví proč, je to takový tmavý Bronx uprostřed Prahy. Jirka, tak se jmenuje hlavní hrdina té knížky, má na Prašině dědečka a zjistí, že dědeček se možná po dlouhá léta zabýval něčím, o čem svět kolem nevěděl. A Jirka je do toho jeho příběhu zaveden a musí se na něm téměř proti své vůli podílet,“ popisuje stručně.

Vojtěch Matocha v Českém rozhlase Olomouc

Matocha své čtenáře nenechá oddechnout. Akce stíhá akci. „Ze skautských táborů mám zkušenost se čtením dětem a vím, že za jeden večer se dá přečíst jen určitý úsek a v rámci toho úseku vždycky musí být nějaká akce, takže je potřeba akci dostat do každé kapitoly a je potřeba, aby ten příběh měl nějakou jednotu místa, času a děje. Vlastně i tou délkou jsem se snažil, aby za ten jeden skautský tábor se ta knížka dala přečíst,“ vysvětluje svůj záměr.

Vojtěch Matocha vystudoval na hejčínském gymnáziu v Olomouci a následně matematické metody informační bezpečnosti v Praze, tedy šifrování, ze kterého vycházel i při psaní knihy. Pracuje jako programátor. Psaní má jako koníčka. Už teď má nakladatel zájem o pokračování románu Prašina. Podepsanou má autor také smlouvu na audioknihu.

Přiložené audio obsahuje ukázku z knihy.

autor: bam
Spustit audio