Do Jeseníků míří první prázdninoví turisté, volná místa v některých hotelech a penzionech jsou stále k mání

28. červen 2020

Zatímco v některých školách děti dostanou vysvědčení až příští týden, jinde už školní rok ukončili. A dětem začaly prázdniny. Mnohé je stráví se svými rodiči namísto v zahraničí v Česku. Jedním z míst, kde letos čekají zvýšený nápor turistů, jsou Jeseníky. První prázdninoví hosté už do pohoří zamířili.

„Už jsou tady. Já mám od pondělka plný penzion,“ říká mi s úsměvem Petra Foltýnová. Majitelka menšího penzionu v Lipové Lázních už má pokoje obsazené prakticky na celé prázdniny. Letos se jí podařilo pokoje zaplnit mnohem dřív než v jiných letech.

Oproti tomu Petr Konupčík, který je provozním dvou hotelů v Ostružné, má zatím na prázdniny zarezervovanou asi polovinu z více než 200 lůžek. „Aktuálně jsme tak na padesáti procentech minulého roku. Lidé čekají do poslední chvíle, váhají jestli pojedou nebo nepojedou někam na dovolenou,“ popisuje provozní.

Velká část menších provozovatelů penzionů, nebo horských chat, které si lidé na celý pobyt pronajímají, ale hlásí plno. Takové jsou i signály Sdružení cestovního ruchu Jeseníky.

Čím dál častěji také mezi lidmi roste mezi lidmi poptávka po méně náročném ubytování. V Ostružné proto čerstvě otevřeli kemp pro cyklisty a také zázemí pro ty, kteří mají své karavany nebo obytné vozy.

Ochranáři přírody se přílivu většího množství turistů trochu obávají. Ruku v ruce s nimi totiž podle nich bude přibývat odpadků v terénu, nedovolených ohnišť a jiných nešvarů. S náporem lidí počítají i horští záchranáři.

autor: aja
Spustit audio