Do Jeseníků se po covidové pauze vrací závod armádních družstev Winter Survival

28. leden 2024 12:00

V Jeseníkách dnes začíná Mistrovství české armády v zimním přírodním víceboji Winter Survival 2024. Čtyřdenní vytrvalostní závod simuluje činnost tříčlenných vojenských hlídek v náročném horském terénu. Pořádá ho Generální štáb Armády ČR spolu s  Univerzitou obrany. Soutěže se zúčastní 20 týmů z 8 evropských zemí.

Do pohoří Hrubého Jeseníku kromě českých zástupců přijíždějí vojáci také například z Francie, Belgie, Rakouska, Polska, Litvy, Slovenska nebo Slovinska. Soutěžit budou profesionálové, studenti univerzity obrany a poprvé také tým aktivních záloh. Během čtyř dnů je čekají náročné přesuny horským terénem, adrenalinové a bojové disciplíny.

Winter Survival 2017

Disciplíny jsou rok od roku důmyslnějšími, pořadatelé akce zapracovávají do programu nové poznatky z vojenského výcviku a ze speciální tělesné přípravy. Novinkami v posledních šesti ročnících se staly například hod nožem a sekerou na dřevěný terč, střelba z luku, nebo záchrana a poskytnutí první pomoci v lavině. Novinkou je i používání ortofotomap vedle klasických topografických map.

Kromě vojáků z Francie se letos poprvé závodu zúčastní rovněž zástupci Aktivních záloh (AZ). „Tato speciální tělesná příprava je poměrně unikátní příležitost a to nejde nezkusit,“ uvedl svobodník Jaroslav Horáček z Blanska. Přírodní víceboj je podle členů záloh spolu se střeleckými soutěžemi aktivitou, která přímo souvisí s výcvikem a zaměřením přípravy členů AZ.

Winter Survival 2017

Soutěž Winter Survival má dlouholetou tradici, letos se koná jeho 27. ročník. Závod dosud účastníkům připravoval různé podmínky, výjimkou nebylo ani velké množství sněhu, který na druhé straně usnadňuje vojákům dlouhé přesuny na lyžích.

Do terénu se letos tříčlenné hlídky vydají v pondělí, klání vyvrcholí čtvrtečním vyhlášením výsledků. Soutěž připravuje Univerzita obrany pod záštitou náčelníka Generálního štábu. Závod lze letos nově sledovat prostřednictvím instagramového profilu.

autor: Lenka Kratochvílová | zdroj: ČTK
Spustit audio