Do Kozlova na Olomoucku by se měli vrátit vojáci, počítá s tím nová koncepce české armády. Co na to vedení obce?

11. leden 2024 11:32

V Česku přibude armádních posádek. Schválila to loni v polovině prosince vláda. Podle nové koncepce by se vojáci měli vrátit i do Kozlova. Malá obec na Olomoucku má s armádou zkušenosti. Do roku 2016 byla součástí výcvikového prostoru Libavá. Vedení vesnice plány vojáků vítá.

„Tady jsme paneláků, kde je ještě původní hřiště po sovětské armádě,“ ukazuje nezávislý starosta Roman Fojtík zčásti zakopané pneumatiky u vysokého plotu kozlovských kasáren. „Bydleli tady jejich rodinní příslušníci. Takže tady vidíte zbytky atrakcí pro děti, například zakopané pneumatiky jako prolézačky,“ dodává Fojtík.

Kasárna v Kozlově stojí od roku 1983. Po revoluci sovětské vojáky v objektu vystřídal pluk civilní ochrany. Teď je ale už areál více než 20 let prázdný a chátrá. František Frydrych nedaleko něj bydlí. „Rozpadá se to, akorát tam chodí cvičit vojáci,“ říká.

To, že by se vojáci sem na Kozlov mohli vrátit, ví už i starosta Fojtík. „Dozvěděli jsme se to z mediálních výstupů. Nikdo nás jako obec neoslovil, ale myslím si, že tato zpráva, resp. návrat vojáků by občany Kozlova nijak nepoškodil, protože jsme na to historicky zvyklí,“ myslí si Fojtík.

Návrat vojáků by občany Kozlova nijak nepoškodil, protože jsme na to historicky zvyklí.
Roman Fojtík, nezávislý starosta Kozlova

Starosta si myslí, že by návrat vojáků mohl mít pro obec i výhody. „Určitě by to tu trochu oživilo. Kdyby to byla posádka, měli by i zájem si tu sehnat bydlení,“ dodává Fojtík.

Podle Magdaleny Dvořákové, mluvčí Generálního štábu, armáda aktuálně posuzuje konkrétní varianty využití areálu v Kozlově pro útvary pozemních sil a aktivní zálohy. „Jedná se o prostory v majetku Armády ČR, které se nacházejí v regionu s vyšším rekrutační potenciálem a s dobrou dopravní infrastrukturou. Blízkost vojenského výcvikového prostoru Libavá je významným benefitem,“ říká Dvořáková.

Podle nové koncepce armády se má do roku 2035 zvýšit počet posádek české armády ze 45 na 48. Kromě Kozlova by tak měly být obnoveny i v Přerově a Mošnově.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio