Do lesa teď raději nechoďte, nabádá k opatrnosti vedení Citova. Stromy jsou tam zasažené plísňovým onemocněním

27. březen 2023 09:38

Lesy v okolí Kojetína na Přerovsku postihlo plísňové onemocnění jasanů - chalara fraxinea. Jedna z nejvíce postižených lokalit je u Citova. Dělníci tam rizikové stromy kácí. Samospráva lidem z bezpečnostních důvodů nedoporučuje vstupovat do lesa.

Na okraji tzv. Hrubého lesa u Citova leží silné popadané stromy. Kvůli plísňovému onemocnění nemají žádné kořeny. Denně tu pracuje Libor Obzina, zaměstnanec obce, který odvětvuje kmeny a čistý celý prostor. „Je to dost namáhavé. Ta pila neváží jenom kilo,“ říká.

Lesy v okolí Citova tvoří téměř z poloviny právě jasany. Odumírají tu hromadně. „Stromy jsou postižené chalarou, nemocí, která jde od kořenů. Při silnějším větru ten strom spadne a pak vidíte, že většina kořenů už je vyhnilých,“ ukazuje Martin Berčík, lesní hospodář Citova.

Stromy jsou postižené chalarou, nemocí, která jde od kořenů
.Martin Berčík, lesní hospodář Citova

Obecními lesy prochází oblíbená turistická trasa doplněná ještě i fit stezkou s herními prvky, nezávislý starosta Citova Jaromír Otáhal ale teď lidi nabádá, aby na procházky chodili raději jinam a nevystavovali se zbytečnému riziku.

„Hlásíme to obecním rozhlasem, varujeme občany. Upozorňujeme na to, aby se za těch poryvů větru, které jsou často i silné, procházkám v lese raději vyhnuli, protože zdravotní stav toho lesa není dobrý,“ uvádí Otáhal.

Podobná je situace i v okolních lesích. „Nejdříve to začalo v těch nejmladších porostech, ale teď už jsou tím napadené i staré porosty. Je to všude stejné. A kdo tvrdí, že to nemá, tak o tom ještě neví,“ tvrdí Berčík.

Vykácené lokality se teď tady snaží zalesňovat. Jasany v okolí Citova nahrazují buky a duby.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio