Do Olomouce míří české i evropské hvězdy graffiti a streetartu

10. září 2018

Veřejná prostranství v Olomouci budou až do pátku připomínat umělecké galerie. V historickém městě plném středověkých a barokních památek si své místo najde i moderní umění. Začíná tradiční Street Art Festival, který je součástí Dnů evropského dědictví.

Letošní jedenáctý ročník doprovodí výstavy, filmová představení, workshopy pro děti a také velkoformátové kresby, takzvané murály. Tentokrát ozdobí Passingerů mlýn, samozřejmě se souhlasem památkářů.

„Je to umění, které vzniká ve veřejných prostorách v ulicích měst. Je spousta alternativ, jak tvořit. Buď pomocí sprejů, nebo se také hodně používají šablony a nálepky,“ zasvěcuje do streetartového umění spoluorganizátorka akce Romana Junkerová.

„Možná spousta lidí nezná přesně rozdíl mezi streetartem a graffiti a takovým tím pouličním čmáráním na budovy. To je prostě vandalství, nazvěme to pravým jménem. Je to forma nějakého protestu, způsob, jak vyjádřit svůj názor,“ dodává.

Během minulých ročníků ve městě zůstaly jako připomínky Street Art festivalu Batman v areálu nemocnice, nebo v jedné z proluk britský král Eduard VII. se selfie tyčí.

A nedávno po happeningu olomoucké univerzity procházející v Bezručových sadech sleduje prezident Tomáš Garrique Masaryk. A co konkrétně letošní ročník Street art festivalu nabízí?

„Začínáme přednáškou artového umělce Pasty Onera. Pasta nám i divákům přiblíží definici toho, co to je streetart, jaké jsou jeho kořeny a kde jsou jeho limity. Kromě toho, že se můžete od pondělí do pátku stavit podívat se na Passingerův mlýn, tak nás najdete všude po městě.“

Ve středu bude mít křest jeden z komiksů, který vydává olomoucká univerzita. Věnovaný je vzniku Československé republiky. Výtvarník Ticho762 při něm státotvorné události ukázal přes příběhy obyčejných lidí: „Myslím si, že to tam je docela dobře vystižené, že oni ty dějinné události úplně neřešili. Byl konec války, hlad, nedostatek potravin, Španělská chřipka, takže oni měli asi úplně jiné starosti než je zakládání nějaké nové republiky.“

Streetartovému umění bude Olomouc patřit až do pátku. Jakou další stopu v podobě velkoplošného obrazu po sobě tentokrát zanechá, si můžete prohlédnout při jeho zakončení na Passingerově mlýně.

autor: bam
Spustit audio