Do otevření opraveného Zámku v Čechách pod Kosířem zbývají jen měsíce

24. listopad 2015

Do otevření opraveného Zámku v Čechách pod Kosířem zbývají jen měsíce. Lidem se otevře v nové sezóně. Návštěvníci si budou moci prohlédnout místa, která dosud nikdy přístupná nebyla. Zámek nabídne tři prohlídkové trasy a stálou expozici.

Zámek v Čechách pod Kosířem nabídne návštěvníkům v nové sezóně čtyři expozice. Památka prochází už několik let společně s rozlehlým parkem rekonstrukcí za stovky milionů korun. Přestože kraj plánuje další opravy, otevřít zámek pro veřejnost chce už v dubnu. V těchto dnech v něm finišují stavební práce.

„To, co tady vidíte, to už je znovu namontovaná, seskládaná podlaha. Byla rozebraná do posledního prkýnka a bude se teď brousit, tmelit a lakovat,“ ukazuje Stanislav Štork z firmy, která rekonstrukci provádí, parkety připravené na poslední úpravy.

Ve vedlejší místnosti mezitím malíř Richard Hemala dokončuje strop. Maluje na něj přesné barevné linky: „Máme speciální šňůrku na roviny, která se používá při těchto technikách, ale jinak všechno ručně. Linkuje se to rukama a maluje štětkami. Všechno ruční práce, žádné strojové věci.“

Vše musí odpovídat historické podobě místností. „Tady jsme v učebně. Tady jsme se snažili ty místnosti naladit do podoby tak, jak ji máme zdokumentovanou z dobových fotografií, obrázků Například děti Silva-Tarouců, které tady žily a kreslily si obrázky a nakreslily také svůj pokoj. Ten obrázek vždy umístíme na začátek místnosti a ti lidé, když přijdou do té místnosti, si tak mohou srovnat ten dobový stav,“ vysvětluje nový kastelán zámku Martin Váňa.

Zámek v Čechách pod Kosířem - opravy

Návštěvníci si vše mohou prohlédnout už v dubnu, kdy začíná nová sezóna. Podle kastelána se podívají do míst, která nikdy veřejnost neviděla. Mezi ty patří třeba rozhledna v parku.

„Já si myslím, že ten zámek udělá náš region atraktivnějším, že sem bude jezdit hodně návštěvníků a že ti tady stráví ne jen jeden den na skvělé akci Josefkol, ale třeba tři dny a budou dělat výlety, třeba na kolech, pobudou tady a zažijí krásné chvilky,“ dodává sociálnědemokratický hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.

Celá investice nakonec přijde na stovky milionů. Úprav se kormě zámku dočkal také park a oranžérie.

Zámek v Čechách pod Kosířem - opravy
autor: tas
Spustit audio