Do otrávené řeky Bečvy se pomalu vrací život. Do původního stavu by se mohla vrátit během 5 až 10 let

15. říjen 2020

Ekosystém Bečvy je tři týdny po otravě kyanidem v dobrém stavu. V řece zůstali drobní bezobratlí živočichové včetně rybího potěru.

Potvrdil to hydrobiologický výzkum vědců z Univerizity Palackého v Olomouci a ochránců přírody na třech místech mezi Hranicemi a Valašským Meziříčím.

 „Základna potravního řetězce bezobratlí a řasy tam je, takže nic nebrání tomu, aby se řeka začala obnovovat,“ řekl hydrobiolog Martin Rulík z Katedry ekologie a životního prostřední Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Minulý pátek do Bečvy vysadili rybáři z Hranic nové ryby, konkrétně ostroretky. Tyto drobné rybky by neměly mít problém se ve vodě uživit, potože se živí nánosy na kamenech. V první várce vysadili rybáři několik tisíc kusů ročních ostroretek z rybníku v Hranicích, celkem chtějí do řeky postupně vypustit deset tisíc těchto rybek.

V řece uhynulo 20. září přes 40 tun ryb. Likvidace uhynulých ryb přišla rybáře na zhruba půl milionu korun. Celkovou škodu však počítají až na desítky milionů. Škodu vyčíslí policie i na základě posudku druhového a věkového složení ryb, který jim předloží ichtyologové.

Viník stále není znám

Ani tři týdny poté, co Bečvu pod Valašským Meziříčím otrávil kyanid, se stále neví, odkud unikl. Stopy ukázaly na výpusť kanalizace vedoucí až od areálu bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm. Konkrétní viník ale stále není znám. I nadále po něm pátrají kriminalisté ze Vsetína.

Případnému pachateli hrozí až šestiměsíční trest odnětí svobody nebo zákaz činnosti. Trest může však být i vyšší, pokud se prokáže i úhyn vzácných živočichů.  „V případě, že se průkazně zjistí, že bylo usmrceno více než 25 jedinců zvláště chráněných druhů, hrozí viníkovi trest odnětí svobody na 3 roky nebo zákaz činnosti,“ doplnil Miroslav Kubín z chráněné krajinné oblasti Beskydy.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.