Do podzemí jen s potvrzením o bezinfekčnosti a respirátorem. První turisté vyrazili po několika měsících do jeskyní

2. červen 2021

Prohlídky podzemních labyrintů umožnila další vlna rozvolnění proticovidových opatření. Návštěvníci při nich ale musí používat respirátory nebo nanoroušky. Na Jesenicku, kde jsou dvoje zpřístupněné jeskyně, neměli lidé problém ani s předložením dokladu o bezinfekčnosti.

Do jeskyně Na Pomezí po dlouhé pauze zavítali první návštěvníci

Do jeskyně Na Špičáku míří první turisté, manželé Kublerovi z Brněnska dorazili i s nejmladší dcerkou Týnkou, a protože jsou zatím jediní, čeká je soukromá prohlídka. „Jsme tu jenom na pět dní, do čtvrtka. Jsme na podnikové chatě,” říkají manželé. Ještě před zakoupením vstupenek po nich pokladní Ivana Fojtová vyžaduje doklad o bezinfekčnosti. Potvrzení budou chtít zaměstnanci jeskyně po všech příchozích. “Neřešitelný problém pro nás je, že nemáme oprávnění po lidech požadovat prokázání totožnosti,” dodává vedoucí její správy Evelyna Vozábalová. 

Do jeskyně Na Pomezí po dlouhé pauze zavítali první návštěvníci

Po chvíli už scházejí Kublerovi po schodech ke vchodu do jeskyně společně s průvodkyní. „I když jste dnes první návštěvníci, my máme celou jeskyni vydezinfikovanou, tak vás poprosím, abyste si to nastříkali na ruce,” žádá je průvodkyně. 

Do jeskyně Na Pomezí po dlouhé pauze zavítali první návštěvníci

Prohlídka rodinu natolik nadchla, že se ihned poté vypravila do další jeskyně v regionu Na Pomezí. Tady už sama nebyla. „Zatím se nám ten provoz pomaličku rozjíždí, ještě zjišťujeme nedostatky,” říká vedoucí správy zdejší jeskyně Martin Kubala. Doufá, že návštěvnost poroste. Průvodců má zatím dostatek. „Na ten start sezóny mi dostačuje to, co mám. Mám tu teď deset brigádníků, samozřejmě ten červen rychle uteče, takže na ten červenec potřebuju ještě dalších patnáct,” plánuje Kubala. 

Oba podzemní labyrinty na Jesenicku přišly kvůli opožděnému startu hlavní sezóny už o stovky turistů. „Nešlo jenom o školní výpravy, ale i o organizované zájezdy z Polska, kdy k nám velmi často jezdili z ústavů tělesně nebo mentálně postižení, to byly celé autobusy,” stýská si Evelyna Vozábalová.  

Na Špičáku zatím nemají na červen jedinou rezervaci pro školní výpravu, to se ale ještě může změnit. Na Pomezí se totiž jimi kalendář pomalu zaplňuje.

autor: aja
Spustit audio