Do provozu šumperské nemocnice se zapojilo 25 uprchlíků z Ukrajiny. Od nástupu dělají pokroky

13. květen 2022

Překonávat musí nejen jazykovou bariéru, ale třeba taky odlišné zdravotnické postupy. Řeč je o ukrajinských uprchlících, kteří posílili personál šumperské nemocnice. Zdravotnické zařízení jich zaměstnává pětadvacet. Část z nich pracuje jako pomocná síla například v kuchyni, další jako asistenti lékařů a zdravotních sester.

Ukrajinská zdravotní sestra Ludmila v šumperské nemocnic pracuje asi dva měsíce. Je na anesteziologicko-resuscitačním oddělení, kde asistuje Ukrajince Olze, která tady pracuje už delší dobu. „Spolupracujeme tady krásně,“ libuje si Olga.

Ludmila není jedinou Ukrajinou, která uprchla před válkou ve své zemi, a našla práci v šumperské nemocnici. Projektová manažerka pro nelékařský zdravotnický personál Mariana Hubáčková u Ukrajinců vidí od nastoupení do práce velký pokrok. „Zaměstnali jsme celkem 25 uprchlíků, z toho šest je asistentů lékařů, pět asistentek sestřiček nelékařského zdravotního personálu a 14 pomocných dělníků,“ říká Hubáčková a chválí: „Neskutečně pokročili v mluvě, už nám rozumí.“

Ukrajinští zdravotníci ze Šumperka chtějí v Česku zůstat

V šumperské nemocnici mají ukrajinští uprchlíci zajištěné kurzy češtiny a také hlídání dětí. Zázemí našli v nemocniční ubytovně. Zapojení Ukrajinců do provozu je nejprve pro český personál zatěžující. Vedoucí sestra chirurgické intenzivní péče Veronika Štěpánová ale do budoucna nové kolegy vnímá jako vítanou pomoc.

„Poprvé neví, podruhé už se snaží pokyvovat, že rozumí a potřetí? Pokrok je tam vidět. Jsme rádi, že takové kolegyně můžeme i u nás mít,“ říká Štěpánová.

Ukrajinští lékaři i zdravotní sestry z šumperské nemocnice chtějí většinou v Česku zůstat. Musí ale nejprve získat nostrifikaci diplomu a zvládnout aprobační zkoušky.

autor: bas
Spustit audio