Do průmyslového areálu v Hanušovicích se vrátí výroba. Uplatnění najdou desítky nezaměstnaných

24. červenec 2018

V areálu zkrachovalé pobočky firmy ZKL v Hanušovicích se znovu rozjede výroba. V roce 2016 tam o práci přišlo několik stovek lidí. Továrnu koupila šumperská stavební společnost, která vyrábí mimo jiné průmyslové přístroje. Obnovit provoz tam chce už letos na podzim. V regionu tak vznikne několik desítek nových pracovních míst.

Stojím na kraji Hanušovic před hlavním vstupem do průmyslového areálu. Řada bývalých zaměstnanců odsud už našla uplatnění v jiných firmách, nový majitel ale věří, že se mu podaří sem vrátit kvalifikované pracovníky. Na otázky Českého rozhlasu poslalo vedení firmy FORTEX-AGS jen písemnou odpověď:

„V první etapě předpokládáme využít jen část areálu, ve kterém budeme vyrábět náš stávající sortiment, jenž v současné době vyrábíme v Šumperku. Pro zbývající část areálu, který zatím nevyužijeme, budeme hledat vhodného nájemce, popřípadě firmu, která má výrobní program, ale chybí jí výrobní prostory a kvalifikovaná pracovní síla.“

Znovuobnovení výroby vítá hlavně vedení města. „Protože tady přišlo hodně lidí o pracovní místa. Těch pracovních příležitostí v Hanušovicích moc není, takže jsme určitě rádi, že se tato příležitost lidem otevře,“ uvedla nezávislá starostka Hanušovic Ivana Vokurková.

Podle úřadu práce patří Šumpersko a Jesenicko mezi okresy s nejvyšších nezaměstnaností v celém kraji. I přesto, že počet lidí bez práce v celé republice klesá, drží Olomoucký kraj v nezaměstnanosti čtvrtou nejvyšší příčku.

„Tady není široko daleko žádné pořádné zaměstnání, pořád chodím na pracák a dělám brigády,“ stěžovala si už dřív místní obyvatelka, paní Emílie.

Nový majitel hanušovické továrny sem chce přestěhovat část své výroby letos v září. Práci teď nabízí několika desítkám lidí a do budoucna by chtěl počet zaměstnanců ještě navýšit.

autor: sol
Spustit audio