Do restaurací či za službami už bez covid certifikátu. Provozovatelé se těší na více zákazníků

10. únor 2022

Restaurace, kavárny, bary, ale třeba taky kadeřnictví, vnitřní sportoviště nebo kina a divadla. Jejich návštěvu si mohli od konce listopadu dopřát jen lidé s očkováním proti covidu-19 nebo ti, kteří nemoc prodělali. Čtvrtkem ale povinné kontroly covidových certifikátů končí. Provozovatelé podniků jsou za to rádi. 

„Těšíme se, že budou chodit zákazníci jak noví, tak ti stálí, které jsme teď delší dobu neviděli,“ usmívá se provozní jedné z restaurací v centru Olomouce Markéta Škůrková. Věří, že konec omezení pro neočkované hosty podniku výrazně pomůže. „Spouta lidí přestalo chodit a spousta plánovaných akcí byla zrušena, takže si troufám říct, že padesát procent hostů ubylo,“ odhadovala.

A spolu s návštěvností šly výrazně dolů i tržby. Podobný úbytek hostů od zavedení kontrol certifikátů zaznamenal třeba i provozní nedaleké restaurace Milan Kalina. „Zaznamenali jsme velký pokles, držbami jsme šli dolů o padesát až osmdesát procent. Byli jsme na úrovni okének,“ vracel Kalina se k finančně hubeným týdnům. 

„Měli jsme zákazníky, kteří řekli, že s tím nesouhlasí a certifikát neukáží. A jestli ho ukáží, tak odejdou. Tak ho ukázali, zvedli se a odešli.“
Milan Kalina, provozovatel olomoucké restaurace

Kontroly covidových certifikátů navíc podle Milana Kaliny často kazily náladu nejen hostům, ale i personálu. Nepříjemné situace byly totiž v restauraci na denním pořádku. „Měli jsme zákazníky, kteří řekli, že s tím nesouhlasí a certifikát neukáží. A jestli ho ukáží, tak odejdou. Tak ho ukázali, zvedli se a odešli. To nás hodně zklamalo, protože my jsme si to nevymysleli. Bylo pro nás ubíjející, když se lidé takhle chovali,“ prohlásil Kalina.

Potvrzení o očkování nebo prodělání covidu už od svých klientek nemusí vyžadovat ani olomoucká kadeřnice Růžena Kočí. Taky pro ni je to úleva. „Je to lepší. Bylo to velice nepříjmené vůči zákazníkům i vůči nám,“ prozradila Kočí.

I nadále ale zůstává povinnost nosit ve vnitřních prostorách respirátory a pořád platí i početní omezení účastníků kulturních a společenských akcí.

Spustit audio