Do školy! Poslouchejte zářijové Setkání s literaturou, které vás zavede do školních lavic

10. září 2022

Do školy! Pod touto laskavou výzvou uvádíme v zářijovém Setkání s literaturou tři povídky, které mají tu více tu méně se školou něco společného.

Všechny epizody

Začínáme povídkou Učitelka hudby české básnířky a prozaičky Ludmily Maceškové, (1898–1974) první velké české mystické básnířky a originální ženy, která musela celý život psát pod mužským pseudonymem Jan Kameník. U žen se tehdy totiž očekávalo, že budou psát jen o lásce. Text pohybující se na pomezí básnické tvorby a filosofické povídky vypráví o hudebním skladateli, jenž se ocitá v tvůrčí krizi. A kam jinam si zajít pro pomoc než za svou někdejší učitelkou hudby. Učitelka sice již nežije, ale putování splní svůj účel. Poutník – skladatel se metaforickými sděleními dozvídá, co je podstatou umělecké tvorby. Povídku natočil Vlado Rusko s hercem Jaromírem Medunou.

A Vlado Rusko je režisérem i druhé povídky Kamarádi, jejíž autorkou je rovněž žena, prozaička Božena Benešová (1873–1936), autorka celé řady povídek o dětech. Tři malí kamarádi tráví rajský čas v opuštěné zahrádce, ukryté před světem dospělých. Bezstarostné období dětských her má však Mince a Doškovi brzy skončit – po prázdninách půjdou poprvé do školy. A zatímco Minka se nemůže dočkat, Došek se netají obavami. Ve škole se totiž nebude jmenovat prostě Došek, ale Mardocheus Kupfergrün. Jak to dopadne, uslyšíme v podání Valérie Zawadské.

Poslední povídka bude vzpomínková a veselá. Jmenuje se Koza se zlatou hvězdou a napsal ji současný prozaik a novinář Boleslav Navrátil. Podtitul povídky zní Jak udělat maturitu a ztratit důstojnost. Více prozrazovat nebudeme, jen to, že příběh natočil režisér Tomáš Soldán se Stanislavem Šárským.

Příjemné školní dny dětem i rodičům přeje Český rozhlas Olomouc.

Všechny povídky poslouchejte ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc vždy v sobotu pd 18:04, následně po dobu jednoho týdne na webu

Jan Kameník: Učitelka hudby (3. září)

Božena Benešová: Kamarádi (10. září)

Boleslav Navrátil: Jak udělat maturitu a ztratit důstojnost (17. září)

autor: ele
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.