Do stánků se zmrzlinou míří v létě nejen zákazníci, ale taky hygienici. Na jaká pochybení už narazili?

20. červenec 2023 16:35

I toto léto vyráží pracovníci olomoucké krajské hygienické stanice na kontroly stánků se zmrzlinou. Zjišťují, jestli v ní nejsou bakterie, které by lidem mohly způsobit zdravotní problémy. Z šestnácti odebraných vzorků jich téměř polovina nevyhověla.

Prodejci i výrobci zmrzliny navíc musí dodržovat přísná hygienická opatření, jejich dodržování během namátkových kontrol hlídají hygienici. Zamířili na ni například do provozovny v olomoucké Pavelčákově ulici.

„U nás odebírali pět vzorků z jedné zmrzliny. Jednalo se o naší nebeskou vanilku a splnili jsme veškeré limity. Byla to naše první větší kontrola, takže jsme z toho měli radost. Snad to tak bude pokračovat,“ říká s úsměvem provozní Michaela Macáková.

Kontroluje se hlavně točená zmrzlina

Takto to ale nedopadlo všude. Celkem hygienici v kraji udělali šestnáct kontrol, zaměřených hlavně na točené zmrzliny, u kterých více hrozí kontaminace bakteriemi. A v některých případech padaly pokuty.

„V sedmi zmrzlina byly nalezeny mikroorganismy, které sice pro konzumenty nejsou nebezpečné, ale jsou indikátorem toho, že si ten provozovatel špatně nastavil sanitaci zmrzlinového stroje. Tepelné nároky ve dnech, kdy jsou vysoké teploty, musí provozovatel zohlednit,“ přibližuje Jitka Švecová – ředitelka olomouckého odboru hygieny výživy. Další namátkové kontroly ještě v průběhu léta hygienici plánují.

Kompletní reportáž si můžete poslechnout ve výše přiloženém audiu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.


Spustit audio