Dobrá ledová káva osvěží, navíc podtrhne chuť i kvalitu kávy

V teplých letních dnech je oblíbená ledová káva. Kdo se jako první pustil do její přípravy, to se už asi nedozvíme. Ale patrně to byl ten, kdo v horkém počasí neměl chuť na stejně horký nápoj.

Různé druhy studené kávy se liší přípravou a ingrediencemi. Mohou to být černé kávy nebo kávy s mlékem (například studené latté nebo frappé), ledové kávové speciality nebo třeba kávové koktejly s alkoholem.

Cold brew

„Pro někoho nezvyklým způsobem se připravuje cold brew,“ vysvětluje držitel titulu Barista roku 2017 Jan Škeřík. „Je to za studena macerovaná káva. My používáme asi 14 hodinovou maceraci. Vzniklá káva se může (ale nemusí) naředit filtrovanou vodou. Cold brew používáme i jako složku do koktejlů a podobně.“

V ledové variantě se chuť kávy někdy může vytrácet. Záleží na druhu kávy a přístupu, metodě. „Ledové latté může trochu stáhnout chuťový profil kávy, cold brew ho naopak vyzdvihne, a to jiným směrem, než kdyby se stejná káva připravila horkou metodou, espressem. Kvalita kávy i v ‚ledových‘ variantách u nás zůstává, nikdy bych si do ledové kávy nedovolil dát horší zrno,“ dodává Jan Škeřík.

Tři jednoduché recepty na ledovou kávu

Jan Škeřík pro nás v kavárně Kafemysl v Litomyšli připravil 3 naprosto jednoduché recepty na přípravu ledové kávy v pohodlí domova:

Cold brew na ledu

Cold brew

Ingredience:

sklenice na whisky

kostky ledu

cold brew

filtrovaná voda

Postup:

Do sklenky na whisky dejte několik kostek ledu, přelijte kávovým koncentrátem (připraveným macerací za studena). Nařeďte filtrovanou vodou a je hotovo. Čistý ovocný nápoj (kávová zrna jsou ovoce) je osvěžující a povzbuzující.

Coffee tonic

Coffee tonic long

Ingredience:

sklenice na whisky

kostky ledu

tonic

cold brew nebo espresso

Postup:

Do sklenky na whisky dejte několik kostek ledu, zalijte tonikem a na závěr přidejte kávu. Vznikne perlivý osvěžující nápoj, ve kterém se skvěle snoubí hořká chuť toniku s ovocnými tóny kávy.

Ledové latté

Ledové latté

Ingredience:

sklenice na whisky

kostky ledu

mléko

espresso

Postup:

Do sklenky na whisky dejte několik kostek ledu, zalijte studeným mlékem (3,5% tuku), poté přelijte čerstvě připraveným espressem. Nebojte se „setkání“ horké kávy a ledu, je to jen malá káva, led ji hned ochladí.

Vyzkoušet můžete také affogato - espressem přelitou vanilkovou zmrzlinu.

Affogato, vanilková zmrzlina přelitá espressem