Dobrá rada nad zlato! Co dělat, když se nedaří ušlehat smetanu nebo aby se máslo nepřipálilo
Ztuhlé máslo na pár minut přikryjte teplou miskou nebo talířem. Nahřejte je třeba pod teplou vodou. Máslo se bude lépe mazat na chleba i třít.
A máslo ještě jednou. Aby se při přípravě masa nebo zeleniny nepřipalovalo, přidejte do něj trochu olivového nebo stolního oleje.
Nedaří se vám ušlehat smetanu? Přidejte do ní bílek a znovu šlehejte. Zkusit můžete také osvědčenou metodu a přidat do smetany pár kapek citronu. A nezapomeňte na to, že při šlehání smetany, stejně jako při šlehání bílků, musíte mít dokonale čistou mísu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.