Dobře projektovaný energeticky nezávislý dům přináší soběstačnost a svobodu

23. prosinec 2023

Už vám přišlo roční vyúčtování za energie? Postavte si dům, který bude na cenách energií zcela nezávislý a vy budete konečně doma svým pánem. A nebojte se, v maringotce bydlet nebudete.

Dnes už je možné postavit krásný dům i v místech, kde není žádné připojení. Tedy na pozemku bez elektřiny, vody, kanalizace a plynu. To vše si totiž můžete vyřešit sami. Koncept nezávislých domů se v Česku začal rozvíjet před šesti lety.

Dům vychází z běžné zděné pasivní skladby, má obdélníkový půdorys a využívá maximální orientaci na jižní stranu pozemku, a tím i pasivní ohřev od slunce během zimy. Současný rozvoj technologií navíc otevírá skvělé možnosti a při kvalitním a komplexním zpracování projektu mohou i tyto domy svému majiteli vedle energetické nezávislosti nabídnout také pohodlný a komfortní život. Podmínkou je kvalitně naprojektovaný dům, který využívá veškeré zkušenosti a znalosti o těchto stavbách i nejnovější technologie.

Ceny energií neřešíte

Fotovoltaické panely jsou velmi populární, nicméně pokud chcete být skutečně energeticky soběstační, stačit nebudou. Můžete je použít k výrobě elektřiny, ovšem pak je ještě nutné zajistit další důležité zdroje – především vodu. Podle možností daného pozemku můžete vykopat nebo vyvrtat studnu a následně je také potřeba zajistit likvidaci odpadu, ať už kořenovou čističkou nebo jímkou na vyvážení. To je ale pouze samotný začátek.

Bez topení se neobejdete. Možností je plynový kotel s propanovým zásobníkem, který je umístěný na pozemku vedle domu. Existují společnosti, které zásobníky na topení dle spotřeby doplňují. Zajímavá varianta je také tepelné čerpadlo s fotovoltaickou elektrárnou. Teplo do domu vyrábí tepelné čerpadlo a energii pro tepelné čerpadlo odebíráme z fotovoltaické elektrárny. Ještě lepší možností je kombinace se solárními panely na ohřev teplé užitkové vody.

Energeticky soběstačná stavba

Svou roli zde hraje poloha samotného pozemku, ovšem kvalitní bydlení může nabídnout pouze dobrý projekt samotné stavby. Finančně je nejzajímavější levná cena pozemku bez zasíťování a přípojek, který pro tento typ nemovitosti dostačuje.

Kvalitní pozemky s přípojkami na elektřinu, internet, městský nebo obecní vodovod i kanalizaci jsou naopak v současnosti extrémně drahé. Přestože pro energeticky nezávislý dům potřebujete značně investovat do technologií, které zajistí kvalitní a pohodlné bydlení, levná cena těchto pozemků nakonec veškeré náklady velmi sníží. Majitelé těchto domů pak aktuální ceny energií neřeší. Jsou zcela soběstační.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.