Dobrovolníci obnovují třešňový sad na okraji Šternberka, chtějí z něj znovu vytvořit oblíbené výletní místo

22. září 2020

Je tak zarostlý, že o jeho původní funkci neví ani mnozí lidé z okolí. To by se ale mělo změnit. Řeč je o třešňovém sadu na okraji Šternberku. Zanedbaný tří a půl hektarový pozemek samospráva města pronajala jednomu nadšenci, který ho začal s dalšími dobrovolníky prosekávat a čistit.

„Teď jsem vysekávala větve z pokácených stromů, které dáváme na jednu hromadu,“ Kateřina Mišovičová dojela do Šternberku až z Prahy, aby svůj volný čas strávila sekáním řezáním a odklízením dřeva. Společně s dalšími dobrovolníky z různých koutů republiky chce totiž obnovit zarostlý sad na okraji města.

„Jsme na kraji Šternberka, kde už nějakou dobu zarůstal pěkný třešňový sad, který byl pravděpodobně vysázen z kraje 60. let,“ popisuje iniciátor akce Jiří Beneš, který se s vedením města dohodl na pronájmu sadu.

„Aby to bylo za několik let zase třeba oblíbené výletní místo Šternberáků, aby si sem lidé chodili natrhat třešně nebo hloch. Je tady toho spousta, není to jen o třešních. Jde o to, že tomu sadu vrátíme jeho dřívější krásu, to nebude mít pozitivní dopad jen na člověka, ale rádi za to budou i nejrůznější druhy živočichů z řad ptáků nebo hmyzu,“ pokračuje Beneš.

Dobrovolníci teď postupně pracují na tom, aby plochu o velikosti zhruba tří a půl hektarů zbavili náletových dřevin. „Sad je zarostlý dominantně jasanem a dominantně trnkou. Tyto dva druhy dřevin zaberou jakékoli volné místo a nedostává se tady pestrosti. Chceme, aby to bylo co nejpestřejší. Samozřejmě hlavním cílem je záchrana třešní,“ dodává Beneš.

V místech, kde už staré třešně nedožily, vysadí dobrovolníci nové. „Doufám, že to nepotrvá moc dlouho, jsem optimista. Doufám, že na podzim příštího roku budeme moct vysazovat nové třešně do míst, ve kterých ty původně vysazené už nestojí,“ doufá Jiří Beneš.

autor: bas
Spustit audio