Dobrovolníci uklízí jesenickou náplavku. Mladá zahradní architektka ji chce zpřístupnit veřejnosti

27. červen 2018

Léta byla zarostlá, plná naplavené hlíny, listí a také odpadků. V posledních dnech se ale jesenická náplavka u řeky Bělé změnila k nepoznání. Díky nasazení party dobrovolníků zmizely nálety i nánosy zeminy. K tomu, aby celé místo společnými silami skoro celé vyčistili, nadšencům stačila tři setkání.

Dobrovolníci si přinášejí rýče, lopaty, přivážejí kolečka a také snášejí dolů k řece kbelíky, které se už pomalu plní. Všechno nářadí a vybavení jim zapůjčily Technické služby Jeseník, stejně jako kontejner, který přistavily nedaleko.

Tomáš Petr ze společnosti Živa natura je tu zatím jediný muž. „Ta náplavka nebyla, pokud vím, nikdy přístupná. Je to technická stavba na regulaci koryta, tím pádem se to tu nijak neudržovalo. Tady třeba u té zdi bylo nějakých 35 centimetrů hlíny,“ komentuje.

Tomáš Petr se chopil koleček

Vzápětí už dámám rozděluje úkoly. „Na dobrovolníky musíme zlehka, aby se nezalekli. Když to není placené, tak ty povely nejsou tak lehce,“ směje se Tomáš Petr.

Slečna Zuzana právě boří motyku do naplavené hlíny. Jde jí to ztuha. „Ty kořeny! Je to strašně prolezlé a jde to těžko,“ říká.

„Aby měli lidé přístup ke krásné řece“

Hrábě dostala do rukou i zahradní architektka Nikola Krůtská. Právě ona je autorkou vize, jak by jesenická náplavka mohla časem vypadat. Ta představa byla součástí její diplomové práce.

„ Co jsem navrhla? Vlastně to, co se tady teď odehrává. Já jsem navrhla to nejjednodušší, a to je odkrýt to, proměnit pomocí jednoduchého mobiliáře a zpřístupnit tady od Tindalova pramene, aby měli lidi přístup k vodě, ke krásné řece,“ uvedla Krůtská.

Právě toto místo má podle mladé architektky velký potenciál.

autor: aja
Spustit audio