Dobrý destilát vznikne jen z dobře vyzrálého ovoce a správně založeného kvasu

12. září 2022

Do alchymie přípravy pálenek nás zasvětil Josef Jašek z palírny v Samotiškách. Jak na to, aby se pálenka povedla? Nabízíme pět základních kroků.

Josef Jašek z palírny v Samotiškách

1. Zralé a především čisté ovoce rozmělníme. Čisté znamená zbavené všech nečistot, plesnivých, nahnilých a dřevnatých částí. Červi kvasu nevadí.

2. Připravíme si nádobu na kvašení. Důkladně ji vyčistíme (včetně víka). Vložíme do ní ovoce, ale naplníme ji jen do tří čtvrtin.

3. Podle druhu kvasu a množství ovoce přidáme enzymy, kvasinky, kyselinu citronovou a živnou sůl.

4. Nádobu uzavřeme nejprve částečně, aby mohl unikat kysličník uhličitý. Jakmile skončí proces bouřlivého kvašení, nádobu více uzavřeme.

5. Uzavřenou nádobu umístíme do místnosti, kde se teplota pohybuje od 15°C do 25°C. Pokud takovou možnost nemáme, důsledně dbáme na to, aby nádoba nebyla vystavena přímému slunci. V místnosti, kde se teplota pohybuje kolem 12°C, použijeme kvasinky. Při nižší teplotě dojde k zastavení kvašení.

Chcete znát další podrobnosti a vychytávky? Poslechněte si Dobrou radu s Josefem Jaškem.

Josef Jašek z palírny v Samotiškách
Spustit audio