Dobu mezi dávkami očkování proti covidu-19 je možné zkrátit. U každé vakcíny je ale interval jiný

9. červenec 2021 17:30

Zájemci o očkování proti koronaviru si můžou změnit termín očkování druhou dávkou vakcíny Pfizer/BioNTech a to až o 8 dní. Druhou dávkou vakcíny proti covidu-19 se tak lidé můžou nechat očkovat už po 34 dnech od první. Nejprve se ale musí zrušit původní rezervace v očkovacím centru. V Liberci kvůli posunutí registrace volá až 40 lidí denně.

Čtěte také

Redaktorka Eva Malá se byla v pátek 9. července podívat ve velkokapacitním očkovacím centru v Liberci. Během doby, kdy tam byla, se vytvořila velká fronta lidí čekajících na dávku vakcíny. Podle pracovníků centra to ale není tím, že by se lidé přehlašovali na dřívější termíny; spíše nedodržují časové intervaly. Registrovaní zájemci by měli chodit na očkování zhruba 10 minut před časovým údajem, který jim vygeneroval počítač.

Zájem o dřívější termín očkování

Podle vrchní sestry očkovacího centra v Liberci Dagmar Gurecké lidé možnosti přijít na očkování dřív využívají. Zejména ti, kterým původně přidělený termín zasahuje do dovolené nebo plánované operace. „Je to kolem 30 až 40 lidí. Tady v očkovacím centru jsme schopni dávku posunout maximálně o 8 dní. Pokud to někdo potřebuje ještě dříve, tak jen přes celonárodní linku 1212,“ popsala Dagmar Gurecká.

Intervaly mezi první a druhou dávkou vakcín

Interval mezi první a druhou dávkou očkovací látky Pfizer/BioNTech je 38 až 42 dnů. U vakcíny od společnosti Moderna je 25 až 35 dnů a u očkovací látky od společnosti AstraZeneca je to 84 až 91 dní. Česká vakcinologická společnost ale upozorňuje, že pozdní aplikace druhé dávky vakcíny vede k pozdějšímu dosažení maximální účinnosti vakcinace.

Ministerstvo zdravotnictví také zrušilo 90denní lhůtu, po kterou si lidé po prodělání onemocnění covid-19 prozatím nemohli rezervovat termín očkování. Snahou je urychlit očkování právě i u nich, a to kvůli výskytu mutací. Můžou se registrovat hned po skončení izolace.

Očkování dětí od 12 let

Očkovací centrum v Liberci patří mezi vybraná, kde je možné očkovat děti od 12 let věku. U vakcinace je přítomný pediatr, který by řešil případné problémy. Ty ale prozatím nenastaly. Podle vrchní sestry se k očkování od jeho spuštění 1. července přihlásilo 1200 dětí.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související