Dodržování doporučení vlády uzavřít dětská hřiště a sportoviště řeší vedení měst rozdílně. V Přerově hřiště zavřeli, v Olomouci ne

4. březen 2021

Uzamčené, tam kde není plot, obehnané páskou zakazující vstup. Tak v současnosti vypadají mnohá dětská hřiště v Česku. Jejich uzavření doporučila samosprávám vláda po dobu lockdownu. Některá města a obce se tím ale neřídí a nechala hřiště otevřená. Jejich návštěvníci ale musí dodržovat bezpečnostní opatření.

Uzavřené dětské hřiště v Přerově

„Je to záležitost zdravého rozumu. To hřiště není oplocené, je přístupné, tak proč bych tomu bránil? Děti mají tento týden prázdniny, takže je to jednoznačné,“ vysvětluje nezávislý starosta Dřevohostic Petr Dostál proč je dětské hřiště v areálu zámku otevřené. „My sem chodíme často, jsou tady super prolízačky,“ říká dvanáctiletá Berenika. Její kamarádka sedmiletá Anetka sem chodí krmit obecní zvířata.

Dětská hřiště a sportoviště zůstávají otevřené také ve větších městech, třeba v Olomouci nebo Prostějově. Naopak v Přerově je vstup na ně zakázaný. „Hřiště jsme zabezpečili, přesto na ně stejně chodí,“ říká Lenka Zábojníková z technických služeb města Přerova. „Všechna ta, která jsou uzamykatelná, jsme uzavřeli. Na ostatní hřiště, která nejsme schopni uzamknout, jsme vyvěsili informační cedule, že by se tam lidé neměli srocovat a využívat toho,“ dodává Zábojníková.

Uzavřený skatepark v Přerově

Strážníci hřiště ve městě objíždí a děti z nich vykazují. Nejčastěji zajíždějící ke skateparku. „Před tři čtvrtě hodinou tady byli kolegové. Bylo tady pár dětí, tak je vyhnali. Obzvlášť v tomhle počasí je to jediné, kde se můžou vyblbnout,“ říká Martin, jeden ze strážníků. Naopak Pavel, který bydlí na jednom z největších sídlišť ve městě, se svými malými dětmi na hřiště nechodí. „Je to katastrofa pro malé děti, které si nemají kde hrát. Řešíme to maximálně procházkou a díváme se na hřiště, jak je opuštěné,“ popisuje Pavel.

Uzavřený skatepark v Přerově

Děti teď nemůžou ani na návštěvu do přerovského útulku pro opuštěná zvířata. Vedení města tak chce eliminovat možnou nákazu zaměstnanců, za které nemá náhradu.

autor: kra
Spustit audio