Doklady, cenovky, podběráky nebo provzdušňování kádí. Inspektoři dohlíží na prodejce vánočních kaprů

22. prosinec 2022 13:23

Obchodníci začali v těchto dnech s prodejem vánočních kaprů. Státní veterinární správě nahlásili víc než tři tisíce prodejních míst po celém Česku. V Olomouckém kraji se jedná o 170 stánků. Některé z nich už mají za sebou namátkovou kontrolu inspektorů veterinární správy.

„Z hlediska hygieny prodeje se na prodejním stánku díváme, jestli je tam nějaká omyvatelná, čistitelná, dezinfikovatelná pracovní deska a v jakém je stavu,“ popisuje inspektorka Státní veterinární správy, která právě se svými kolegy kontroluje stánek s vánočními kapry u jednoho z olomouckých obchodních center.

Vše sleduje i vedoucí oddělení veterinární hygieny olomoucké veterinární správy David Staněk. „Přecházíme ke kádím s rybami, kde probíhá i provzdušňování. Kádě nejsou přeplněné, takže vše probíhá v pořádku. Viděli jsme už i manipulaci s rybami. Provozovatelé tady používají podběráky, nepoužívají zakázané metody manipulace s rybami. Takže vše probíhá z hlediska pohody zvířat bez problémů,“ uvádí Staněk spokojeně.

Je nutné prověřit doklady

Při kontrole je taky nutné prověřit doklady. „Zde konkrétně probíhá prodej pohořelického kapra, což je chráněné označení původu, takže kolegyně budou kontrolovat dokumentaci, jestli se opravdu jedná o pohořelického kapra,“ zmiňuje.

Pochybení na stáncích s kapry jsou podle Davida Staňka v posledních letech spíše výjimkou. A potvrzují to i kontroly jeho týmu. Na Olomoucku jich zatím letos stihl šest, všechny dopadly dobře.

Provedl prodejce vše, co si účtuje?

Kromě Státní veterinární správy prodejce kaprů kontroluje i Česká obchodní inspekce. „Je to hlavně o tom, aby byl spotřebitel seznámen s cenou všech těch přidružených věcí, které k nákupu kapra patří. Například různě uřezání ploutviček, vykuchání atd. To jsou položky, které jsou dramaticky drahé, takže je potřeba se podívat, jestli to má prodejce řádně oceněné a jestli skutečně udělal všechny služby, které potom účtuje,“ říká zástupce ředitele inspektorátu pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj Roman Kadlec.

V kontrolách prodeje kaprů budou pracovníci Státní veterinární správy i České obchodní inspekce pokračovat až do Štědrého dne.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio