Dokument z loňského ročníku získal Novinářskou cenu za rok 2016

16. leden 2018

V minulém ročníku festivalu Prix Bohemia Radio zvítězil dokument Terezy Rekové Dobrá vůle – Matěj. V užším výběru se ovšem objevila i první část dokumentární série Brit Jensen a Magdaleny Sodomkové Yusra plave o život I. – Útěk, která získala Novinářskou cenu za rok 2016. Jak tento dokument vznikl, popsala autorka Magdalena Sodomková.

Dokument Yusra plave o život I. – Útěk vznikl v koprodukci Českého rozhlasu a BBC. Příběh osmnáctileté plavkyně, která v roce 2015 uprchla ze Sýrie, byl oceněn Novinářskou cenou za rok 2016 jako nejlepší audiovizuální reportáž a vybojoval nominaci v kategorii dokument na soutěži Prix Italia.

Jak jste narazili na příběh Yusry Mardini?

Yusru Mardini jsme potkali s fotografem Lâm Duc Hiênem v Srbsku, právě se chystala s 30 člennou skupinou uprchlíků ilegálně překročit schengenskou hranici. Hledali jsme lidi, kteří by nás vzali s sebou (do kukuřice) – a nechali nás zdokumentovat i tu chvíli, ve které naprostá většina utečenců nechtěla být viděna. Tu noc jsme byli s Lâm Duc Hiênem zatčeni za údajné převaděčství.

Jaký byl nejsilnější moment natáčení?

Po čase jsme se dozvěděli, že Yusra Mardini začala v Berlíně znovu plavat. Když jsme jí přijeli navštívit, zrovna její trenér Sven Spanekrebs telefonoval s někým z olympijského výboru. V tu chvíli jsme pochopili, že tohle bude silný příběh, který překročí hranice. A navíc, že máme oproti ostatním médiím velký náskok v tom, že jsme ji sledovali, ještě když nebyla slavná.

Jak probíhala spolupráce s Českým rozhlasem?

Kontaktovala jsem Ondřeje Suchana z Radiožurnálu, který má výborný novinářský instinkt, a ten nás propojil s dánskou radio-dokumentaristkou Brit Jensen. Začali jsme spolupracovat v širším týmu. Pro mě osobně, jako pro píšící novinářku, to byla úžasná spolupráce – Brit Jensen a Lâm Duc Hiên jsou nadaní a ve svých oborech uznávaní autoři. Další rozměr přinesla i spolupráce s Janem Trojanem, skladatelem, který nám dělal zvukový design. Český rozhlas nám poskytl zázemí, poděkování patří celému týmu, zejména Danu Moravcovi, kreativnímu hubu, data týmu a zvukařům.

autor: nwe