Dominik Duka: Když teď v Německu odhalili pomník Marxovi, proč nepostaví pomník i Hitlerovi?

17. květen 2018

Kdyby nebylo Marxe, nebylo by ani koncentračních táborů ani gulagů. My jsme přece marxismus zažili na vlastní kůži, říká kardinál.

V německém Trevíru odhalili pomník Karla Marxe, který městu darovala Čína. Setkalo se to s velkými kontroverzemi. Předsedkyně německé sociální demokracie Andrea Nahlesová prohlásila, že Marx je zase in a je to dobře. „Řekl bych, že tato paní předsedkyně zradila německou sociální demokracii,“ myslí si Dominik Duka.

Zrádci sociální demokracie

„Sociální demokracie se vypořádala s Karlem Marxem, když se od nich odloučili komunisté, které sociální demokraté nazvali zrádci. Proč? Protože sociální demokraté pochopili, že třídní boj, nenávist, závist a rozbíjení rodiny není cílem,“ uvažuje kardinál.

„Prostý člověk vždycky věděl, že jeho základním útočištěm je rodina. Tyto excesy si vždycky mohli dovolit lidé, kteří mají na to, aby si mohli žít za své a sami pro sebe. Já se ptám, co na ceremoniálu odhalení sochy dělal šéf Evropské unie Juncker?“

Marx-Hitler-Stalin-Gottwald

Karel Marx, V. I. Lenin

Jean-Claude Juncker upozornil na to, že by Marx měl být chápán v kontextu své doby. „Já chápu Marxe v kontextu. Proč se mám pohoršovat, že se v Rusku znovu staví pomníky Stalinovi? Že v mnoha zemích zůstaly pomníky Lenina? A teď budu hodně provokovat: Proč v Německu nestaví pomníky Adolfu Hitlerovi, v Itálii Mussolinimu a u nás soudruhu Gottwaldovi?“

„Jestliže to chápu v kontextu, tak kdyby nebylo Marxe, nebylo by těchto pánů. A nebyly by taky ony revoluce, nebyly by koncentrační tábory, nebyly by gulagy, nebyla by Loreta. Já to neříkám jenom jako člověk-teoretik,“ brání se Duka.

Zeman nazval věci pravým jménem

„Můžu říci spolu s Václavem Klausem: My jsme v marxismu vyrůstali, my jsme ho museli študovat. A já jeho dopad poznal jak v životě své rodiny, tak na vlastní kůži. Jestli mi někdo staví Marxe v kontextu, tak já v kontextu říkám: Nikdy!“ Není ale zavádějící dávat Marxovi za vinu zločiny diktatur?

„Když čtu o upalování čarodějnic, o křížových výpravách, o cenzuře... Chápejme ty věci v kontextu. Ať je nepředkládají Haló noviny a podobní lidé, jako kdybych já zavinil upálení mistra Jana Husa nebo tribunál s Galileo Galileim. Církev se musí s těmito věcmi vypořádávat stále. Proč taky nezazněl v médiích přímý přenos projevu prezidenta Zemana ke KSČM, kde nazval věci pravým jménem, v kontextu?“

autoři: zis , Dominik Duka , rota
Spustit audio