Domovy pro seniory a jejich služby se od revoluce proměnily k nepoznání. Myslím, že v tomto jsme západní Evropu už dohonili, říká Emil Skácel

Emil Skácel, muž, který stojí bezmála tři desítky let v čele Domova pro seniory v Radkově Lhotě na Přerovsku. „Já jsem vyrůstal na vesnici, mezi lidmi. Tady na Záhoří. A jako kluka mě to táhlo k přírodě, koneckonců to mi zůstalo do dneška. Vystudoval jsem dřevařinu, ale nakonec jsem po třicítce skončil v komunální politice, kde jsem míval na starosti právě sociální oblast,“ vzpomíná.

Když dostal na počátku 90.let nabídku, aby šéfoval domovu pro seniory, bral ji jako výzvu.„Vůbec jsem ale nevěděl do čeho jdu, s čím se setkám. Byl jsem mladý a najednou jsem viděl co se děje nemocným a starým lidem na sklonku jejich života. Poznal jsem umírání, bezmoc a smrt. Na to jsem nebyl připravený,“ dodává. Po půl roce v ředitelském křesla přišla krize. Emil Skácel to chtěl vzdát. „Tehdy mě podržel kolektiv, na ten jsem měl vždycky štěstí. Na své spolupracovníky. A je tomu tak dodnes a já jsem za to rád. Mohu se na ně spolehnout, spolupracujeme," říká Skácel.

Za devětadvacet let, kdy domovu šéfuje, se zařízení proměnilo k nepoznání. Vybavení, služby, přibyl nový pavilon pro lidi trpící Alzheimerovou chorobou. „Pamatuji si ještě, jak jsme jezdili na zkušenou, pro inspiraci, třeba do Rakouska a Německa. Záviděli jsme kolegům jejich domovy, úroveň služeb. Dnes si myslím, že se nemáme za co stydět. Dohnali jsme je a to je moc dobře,“ dodává Emil Skácel.

Ředitel domova je dnes už také seniorem a pomalu se připravuje na odchod do penze. „Přiznám se, že se moc těším. Konečně budu mít čas na své koníčky. Na myslivost, na vnuky i tříletého jezevčíka. Taky mě čeká nějaká práce kolem domu a se ženou si chceme pořídit elektrokola. Projedeme cyklostezky v okolí a když nám bude sloužit zdraví, snad si troufneme i na nějaké ty vzdálenější cesty a kopečky,“ prozrazuje s úsměvem své plány Emil Skácel.

Celý rozhovor s Emilem Skácelem si můžete poslechnout po kliknutí na odkaz v úvodu článku.

autor: zem
Spustit audio