Doprava v Jihlavě se na jaře zase změní

25. březen 2024 06:30

Průjezd Masarykovým náměstím nebo rozšíření placených parkovacích zón - to jsou jedny z hlavních dopravních změn, které během jara začnou platit v Jihlavě.

První změny přijdou o Velikonocích, kdy se po letech zprůjezdní Masarykovo náměstí. Náměstí bude průjezdné po západní straně, to znamená kolem zásobovacích ramp pro obchodní dům Prior. Provoz tam bude jednosměrný - povede od jihu - tedy ze spodní strany náměstí - na sever. Auta pak zahnou doprava a kolem pošty náměstí opustí. Poprvé tak budou moct řidiči jet na Velký pátek - 29. března. Magistrát si od toho slibuje zlepšení dopravní situace.

Velikonoce přinesou i změny v parkování

V oranžové a fialové zóně, které jsou pro krátkodobé a střednědobé stání, se během nedělí a svátků nebude platit. Týká se to třeba míst na Masarykově náměstí nebo na třídě Legionářů. Podle dat magistrátu jsou parkovací místa v tuto dobu obsazená asi z jedné čtvrtiny. Ve fialových zónách pak budou mít řidiči přes týden první dvě hodiny parkování zdarma.

Zaparkovat auto na dvě hodiny zdarma půjde na tom samém parkovišti jenom jednou denně. Dále pak v Jihlavě přibydou volné hodiny pro rezidenty v oranžových zónách pro krátkodobé stání. Až dosud na nich mohli odstavit auto od 17 hodin do 7 hodin ráno. Teď se jim otevírá okno od 16 do 8 ráno.

Spustit audio

Související