Dopravní tepna na jihu Olomouckého kraje je ve špatném stavu. Kraj cestu opraví

16. listopad 2016

Olomoucký kraj opraví nebezpečnou cestu z Mořic do Prostějova. Na této frekventované spojnici dálnic D1 a D46 mají řidiči často problémy. A to s nezpevněnými okraji, hrboly i s nekvalitním povrchem.

Cesta je navíc úzká a tak je často obtížné se vyhnout třeba nákladním autům. Olomoucký kraj už dostal stavební povolení.

Olomoucký kraj teď na opravu silnice vedoucí z Prostějova až na samotný jih regionu dostal stavební povolení.

„Jedná se o významnou krajskou komunikaci II. třídy, kde se provedením rekonstrukce očekává zvýšení bezpečnosti silničního provozu,“ vysvětluje mluvčí kraje Kamila Navrátilová.

Hlavním problémem jsou rozměry silnice i drolící se krajnice.

„Silnice je v havarijním stavu. Jsou tam jistá místa, kde je krajnice propadlá. Kvůli výmolům se jezdí v těchto místech hodně nebezpečně. Silnice je poměrně hodně využívaná směrem na Prostějov a dálnici D1,“ popisuje nezávislý starosta Mořic Martin Obruča.

Právě Mořice i nedaleké Němčice nad Hanou navíc využijí opravy k vlastním plánům. Dají do pořádku silnice vedoucí centrem obce.

„Celkové náklady by měly být 219 milionů korun, z toho Olomoucký kraj by měl zaplatit 28 milionů korun. Zbytek půjde z evropských dotací,“ dodává Navrátilová s tím, že dopravní tepnu postupně opraví na čtyři etapy.

To samozřejmě bude znamenat pro řidiče z okolních obcí komplikace.

autor: tas
Spustit audio