Dopravní výchova je podle expertů nutností. Hejtmanství podpoří renovaci a výstavbu dopravních hřišť

19. listopad 2018

Olomoucký kraj podporuje výstavbu a obnovu dětských dopravních hřišť. Na nutnost dopravní výchovy dlouhodobě upozorňují dopravní experti. Nové dopravní hřiště vznikne například v Zábřehu. Celkem do nich hejtmanství investuje 3 miliony korun.

„Bude tam branka a bude tam nějaký režim, areál bude otevřený a budou tam moct jezdit děti s rodiči, zasportovat si, a potom večer se to zase zamkne,“ lidovecký starosta Zábřehu František John mi ukazuje místo, kde v příštích měsících plánuje město postavit nové dopravní hřiště. Jsme na největším místním sídlišti.

V Zábřehu jedno dopravní hřiště dříve fungovalo, patří ale soukromé autoškole a podle starosty není vyhovující. „Jednalo se o velký asfaltový plac, na kterém byly vyznačeny cestičky, ve kterých se děti učily jezdit. My samozřejmě chceme vybudovat takové dopravní hřiště, které bude zmenšeninou cestní sítě včetně křižovatek, semaforů, dopravního značení,“ popisuje John.

Hřiště v každé obci s rozšířenou působností

Město si proto nechalo zpracovat studii a požádá o dotaci Olomoucký kraj. Hejtmanství nově stavbu dětských dopravních hřišť podpoří třemi miliony. „Chtěli bychom zrealizovat minimálně v každé obci s rozšířenou působností dětské dopravní hřiště. To znamená, pokud je ve špatném stavu, tak jej rekonstruovat, obnovit, vytvořit zázemí, doplnit vybavení. To je 13 obcí,“ uvedl po posledním jednání rady hejtman Ladislav Okleštěk z hnutí ANO.

Na nedostatek hřišť dlouho upozorňovali dopravní experti z BESIPu. „Je to zákonná povinnost učit děti dopravní výchově. A abychom tuto zákonnou povinnost mohli splnit a podpořit, je potřeba, aby ta hřiště zkrátka vznikla,“ říká krajský koordinátor BESIPu Miroslav Charouz. „Mým tajným přáním a velkým snem je, aby vzniklo dopravní hřiště v Zábřehu a v Šumperku, to je taková oblast, která není pokrytá a je to strašná škoda,“ dodává.

Už dříve hřiště vznikla například v Přerově, Hranicích nebo Jeseníku.

autor: tas
Spustit audio