Dostavba dálnice D1 u Přerova se potýká s dalšími problémy. Krajský soud vyhověl námitkám ekologů a zrušil změnu územního rozhodnutí na poslední úsek

21. říjen 2020

Krajský soud v Ostravě vyhověl žalobě ekologů a zrušil změnu územního rozhodnutí pro poslední chybějící úsek z Přerova do Říkovic. 

Podle Davida Fialy, ředitele brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic, silničáři musí počkat na písemné vyhotovení rozsudku. „Důvody, proč to udělal, my v tuhle chvíli nevíme. Nejsme schopni vyhodnotit dopad dostavby. Jestli to je nějaká formální záležitost, která se dá obratem procesně napravit, nebo to jsou nějaká podkladová rozhodnutí a ten proces by byl delší a ohrozil konec listopadu příštího roku, do kdy nám platí EIA,“ uvedl Fiala.

Změnu územního rozhodnutí na D1 mezi Přerovem a Říkovicemi loni v listopadu povolil stavební odbor olomouckého magistrátu, proti tomu bylo ale v prosinci podáno devět odvolání. Krajský úřad v létě odvoláním nevyhověl a změnu potvrdil. Proti změně územního rozhodnutí bylo následně podáno několik žalob, které neměly odkladný účinek a příprava této důležité dopravní stavby mohla pokračovat.

„Krajský soud v Ostravě zrušil v úterý rozhodnutí krajského úřadu Olomouckého kraje ze dne 8. června, kterým byla potvrzena právní moc změny územního rozhodnutí na stavbu D1 136 Říkovice - Přerov, čímž vyhověl žalobě občanského sdružení Děti Země a zapsaného spolku Krajina Dluhonice,“ uvedl na twitteru Mátl.

V září Mátl ČTK řekl, že případné zrušení územního rozhodnutí by „samozřejmě byla základní komplikace.“ Podle aktuálního Mátlova komentáře na twitteru zatím nelze odhadnout další postup, protože vedení ŘSD ještě neprostudovalo písemný rozsudek. „Důležité pro další postup bude, jak a kdy se podaří vypořádat krajskému úřadu Olomouckého kraje s rozsudkem a opět rozhodnout o rozkladu proti vydané změně územního rozhodnutí,“ uvedl.

ŘSD už podalo žádost o stavební povolení na stavbu D1 z Přerova do Říkovic. Stavební řízení mělo být zahájeno na podzim. Server Zdopravy.cz upozornil, že řízení se přeruší do doby, než bude jasno o územním rozhodnutí. „Je to komplikace. Do doby odůvodnění rozsudku neumíme posoudit dopad na celou přípravu,“ řekl severu ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala.

ŘSD podle Mátla plánuje, že v listopadu vypíše výběrové řízení na zhotovitele D1 u Přerova, jehož jméno by mělo být známo příští rok v květnu či červnu. Pokud stavební povolení nabude právní moci, tak chce ŘSD stavbu úseku D1 u Přerova zahájit příští rok v létě.

Řízení o změně územního rozhodnutí na poslední část D1 u Přerova začalo na jaře 2017, zejména kvůli změně projektu mimoúrovňového křížení Přerov-sever, ze kterého se podle předsedy Dětí Země Miroslava Patrika nakonec stala komplikovaná okružní křižovatka nevyhovující normám. Organizace Děti Země v odvolání požadovala posouzení varianty trasy dálnice D1 s odchýlením u Dluhonic asi o 150 metrů na východ směrem k Přerovu.

autor: Barbora Taševská | zdroj: ČTK
Spustit audio