Dotýkati se předkládaných exponátů jest užitečno, ba žádoucno, usmívá se animátorka Katka Tomešková

Cimrmanský telegraf i přenosné plivátko, pravěký pazourek i dederonový plášť. Škála sbírkových předmětů, kterých při své práci využívá muzejní pedagog a animátor, může být vskutku rozmanitá.

„A dotýkati se předkládaných exponátů jest užitečno, ba žádoucno,“ usmívá se Katka Tomešková, čestná a pravověrná zástupkyně řemesla z Muzea Komenského v Přerově.

Animujeme, animujeme

Základ toho slova odkazuje k duši, chcete-li vdechnutí duše a života – předmětům, sbírkám, aktivitám, expozicím. Animátorem se může nazývat delegátka u bazénu na dovolené, jistěže také umělec oživující loutku nebo kreslenou postavičku (dnes tak často nazývanou animák).

„Je ovšem obrovskou devizou, když třeba animační a edukační program v muzeu tvoří zároveň člověk, který má skutečné pedagogické povědomí, zkušenosti a samozřejmě kreativitu, představivost a velmi užitečné obrazové, nikoli slovní myšlení,“ přemýšlí paní magistra i doktorka pedagogiky.

Někdy WC pracovnicí, jindy dámou v klobouku

Ještě během podzimu 2016 se v přerovském muzeu dá absolvovat neopakovatelný výlet do tajů hygieny, nocování či dalších činností čistokrevně lidských, ač obecně tabuizovaných. Kateřinu Tomeškovou, našeho hosta, si v pásmu s názvem Z koupelen a ložnic můžete užít coby autorku i protagonistku; neodolatelná je pak i její připomínka zástupkyň kdysi tolik frekventovaného řemesla – správkyň a pečovatelek o veřejná WC.

„Jenže ani ony to ale vůbec neměly lehké! Mně můžete věřit, já si to zkusila,“ vžívá se do role Katka, které ovšem zástěra z dederonu sluší stejně jako apartní klobouk z role noblesní dámy dob minulých.

Byl jsem při tom. Nebo mi to tak aspoň přišlo

„Když vám pak třeba na základě prezentace doby a života pravěkých lovců mamutů malinký chlapeček svěří, že dostal hlad 'ale určitě větší než ti pračlověci', dá se z toho dedukovat, že se do těch dob možná na chvíli vážně vžil,“ vzpomíná na jeden ze svých zážitků činorodá Katka.

Břidlicová tabulka, na kterou se v dřívějších dobách psalo

„Díky cenné zkušenosti pedagoga i z běžné základní či střední školy snad můžu tvrdit, že jako muzejní pedagog mám jednu velkou výhodu. Program pro návštěvníky malé i větší anebo i velmi odrostlé a pokročilé si postavím tak, aby na rozdíl od školy nebyl stlačen osnovami a kurikulem, aby si zájemci mohli artefaktů užít co nejvíce smysly, ideálně pak i nasát atmosféru doby nebo situace,“ vyznává se Kateřina.

A třeba z něj jednou bude archeolog, historik. Nebo si na svoji cestu do pravěku vzpomene za pár let, v hodinách dějepisu.

Školní pomůcky z dávných dob
autor: Bořek Volný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.