Drahé hypotéky tlačí dolů ceny bytů. Třeba v Olomouci od poloviny loňského roku klesly až o pětinu

16. leden 2023 09:54

V regionu dál klesají ceny bytů. Například v Olomouci se snížily od loňského června až o dvacet procent. Důvodem jsou drahé a méně dostupné hypotéky. Makléři zatím nepředpokládají, že by se tento trend měl v nejbližší době změnit.

„Jedná se o panelový byt, který má výměru 74 metrů čtverečných s dispozicí tři + jedna. Dispozice je dle mého názoru dobrá, protože má neprůchozí pokoje. Kuchyňské jádro je původní a potřebuje rekonstrukci,“ provází třípokojovým bytem v Olomouci Lazcích realitní makléř Petr Vičar.

V nabídce je tento byt přes tři měsíce. Původně za něj majitel chtěl zhruba 3 miliony 800 tisíc korun. Teď už je nabídková cena na 3 milionech 590 tisících. „Změnilo se to hodně, poptávka prořídla. Prohlídky jsou pořád, ale už jich zdaleka není tolik, jak to bývalo ten minulý rok,“ uvádí Vičar.

Prohlídky jsou pořád, ale už jich zdaleka není tolik, jak to bývalo ten minulý rok.
Realitní makléř Petr Vičar

Právě u starších panelových bytů je zlevnění nejvýraznější. Podle šéfa Hanácké realitní kanceláře Petra Korytara v Olomouci jejich ceny spadly od poloviny loňského roku až o 20 procent. „Olomouc kopíruje situaci v celém Česku. Musíme si uvědomit, že nám z trhu takřka odpadli zájemci, kteří by financovali hypotékou. To je ten zásadní rozdíl oproti počátku roku 2022. Jak dlouho to bude klesat, to je asi otázka, na kterou nikdo teď neumím odpovědět. Závisí to na hypotékách,“ zmiňuje Korytara.

Trochu jiná situace je pak v kategorii nových moderních bytů s nízkou energetickou náročností. Například podle mluvčího developerské společnosti Redstone Real Estate Petra Hlávky sice část kupujících kvůli drahým hypotékám ubyla, větší zájem ale očekává ze strany investorů. „Bydlení bude pro mnohé prioritním investičním segmentem. Musí se ale pečlivě vybírat projekty, které budou mít vhodné parametry, aby svou cenu v delším časovém horizontu udržely či dokonce lépe zhodnocovaly,“ popisuje Hlávka.

Naopak ceny nájmů, které loni výrazně rostly, už podle makléřů nejspíš dosáhly vrcholu a letos budou stagnovat.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související