Drakiády, bramboriády, dýňové slavnosti a mnoho dalších akcí. Podívejte se na víkendové tipy

8. říjen 2021

Strávíte víkend v Olomouckém kraji a ještě nevíte, jak naložíte s volným časem? Máme pro vás několik tipů.

Jesenicko

Příznivci přírody a pohybu můžou v sobotu vyrazit na geomorfologickou exkurzi podél Černého potoka. Sraz účastníků je o čtvrt na jedenáct na vlakovém nádraží v Žulové. Cíl zhruba patnáct kilometrů dlouhé trasy je ve Velké Kraši. 

Areál bývalého kláštera voršilek v Jeseníku zaplní v sobotu dýně. Od dvou hodin odpoledne se tam budou konat Dýňové slavnosti. Návštěvníkům nabídnou například tvořivé dílny, kouzelnická vystoupení, prezentaci airsoftu a soutěže o nejhezčí vyřezávanou dýni, nejlepší dýňovou buchtu a největší dýni regionu. Chybět nebudou ani hudební vystoupení kapel Silesian Country Band a Down Beat Dixieland Band. 

Tradiční podzimní pouštění papírových draků, ale taky zábavné hry a opékání špekáčků si můžete v sobotu užít se svými dětmi na kopci Kravčák u Javorníku. Drakiáda tam začíná ve dvě hodiny odpoledne. 

Olomoucko

Poslední letošní Selské trhy hostí od dnešních jedenácti hodin olomoucké Výstaviště Flora. Nakoupit si na nich můžete do pěti hodin odpoledne čerstvé ovoce a zeleninu, květiny, ale taky mléčné výrobky, džemy a marmelády, bylinky nebo koření regionálních pěstitelů a výrobců. 

Na tradiční Astrovíkend se můžete o víkendu vypravit do olomouckého Centra pohybu. I tentokrát nabídne poradny alternativní a čínské medicíny, výklad z ruky či karet, porady s numerology, přednášky nebo šamanské meditace. V sobotu se přehlídka koná od devíti do osmnácti hodin, v neděli je přístupná od deseti do sedmnácti hodin. 

Pokud máte rádi balet a chtěli byste si ho vyzkoušet, pak právě vám je určená sobotní pozvánka do olomouckého Moravského divadla. Od dvou hodin odpoledne se tam bude konat tvůrčí baletní dílna. Těšit se můžete na taneční ukázku v podání sólistů divadla, kteří vás naučí část choreografie z baletu Giselle. Akce je určená dětem od sedmi let, ale taky dospělým. 

Prostějovsko

Pokud rádi běháte a máte psa, můžete se v sobotu zúčastnit čtvrtého ročníku canicrossových závodů pod Velkým Kosířem. Na trati poměří své síly dospělí i děti. Prezentace účastníků je od 8 do 9 hodin 20 minut. 

Na drakiádu a bramboriádu můžete vzít v sobotu své děti do Holubic, místní části Ptení. Akce začíná ve 13 hodin na dětském hřišti. A její součástí bude i soutěž o nejvyšší let. S sebou si samozřejmě nezapomeňte vzít papírového draka. 

Dýňovými slavnostmi ožije o víkendu zahradnické centrum v Kostelci na Hané. Pokud se na akci vypravíte, určitě si vezměte s sebou nářadí na vyřezávání dýní. Pro děti organizátoři připraví například malování na obličej, balónkovou show a řadu soutěží. Slavnosti se konají v sobotu i v neděli od desíti do osmnácti hodin. 

Přerovsko

Tělocvičná jednota Sokol Hranice zve všechny zájemce na sobotní sportovní odpoledne. Akce s názvem Všichni společně v pohybu – ukaž co ještě umíš, začíná ve dvě hodiny odpoledne u sokolovny. Stanoviště s úkoly tam budou čekat na děti i dospělé. 

Městský dům v Přerově ožije v neděli o půl druhé odpoledne Párty při dechovce. Tak pokud máte chuť, přijďte si zatančit a pobavit se. 

Na pohádku o perníkové chaloupce můžete vzít v neděli své děti do Loutkového divadla Kašpárek v Přerově. Představení začíná ve dvě hodiny odpoledne. 

Šumpersko

Nad šumperským letištěm se budou v sobotu vznášet papíroví draci. Od dvou hodin odpoledne se tam bude konat drakiáda. Pro návštěvníky budou připravené i ukázky letadel šumperského aeroklubu, sportovní hry a atrakce pro děti.

V neděli odpoledne pořádá drakiádu Městský klub a Dům dětí a mládeže Magnet v Mohelnici. Bude se soutěžit například o nejdelší dobu letu a nejvyšší vzlet draka.

Na maškarní karneval můžete vzít v sobotu své děti do Velkých Losinách. Začíná ve čtyři hodiny odpoledne v Areálu zdraví. A ponese se v duchu Disneyho pohádek o kačerech. 

Svatohubertskou poutí v údolí Desné ožijí v neděli Rapotín a Vikýřovice. Zahájí ji v o tři čtvrtě na devět ráno v rapotínském kostele Nanebevzetí Panny Marie lovecké fanfáry na lesní rohy. Následovat bude troubená svatohubertská mše. Další program se bude odehrávat na fotbalovém hřišti ve Vikýřovicích. Těšit se můžete například na ukázky vábení jelenů, soutěž ve střelbě, sokolnickou show nebo na vystoupení šermířské skupiny. l

Spustit audio