Drážďany, Vídeň, Vratislav. Češi stále častěji vyrážejí na vánoční trhy do zahraničí

10. prosinec 2017

Počet zahraničních zájezdů za nákupy oproti loňsku stoupl o 8 procent, a to i přes to, že na adventní trhy lákají prakticky všechna větší města v Česku. Třemi nejoblíbenějšími destinacemi jsou podle statistiky Asociace českých cestovních kanceláří Drážďany, Vídeň a Vratislav.

Studentka Vendula se svými spolužáky na vánoční trhy vypravila už loni, a to do Vídně. Letos pro změnu zamíří do Polska. „Máme tady samozřejmě trhy v Olomouci, tam trávíme spoustu volného času v tuto dobu. Ale chceme vidět i něco většího, něco jiného, tak jsme se rozhodli, že před Vánocemi vždycky vycestujeme podívat se někam do zahraničí a letos to právě padlo na Krakov,“ popisuje.

„Máme to blízko, je tam pohodlný spoj, tak proč ne. Určitě plánujeme projít to město jako takové, budeme tam zřejmě i přespávat, abychom měli víc času,“ dodává studentka.

Tak jako Vendula se i ostatní Češi při zájezdech na vánoční trhy rádi vypravují na zajímavá místa v zahraničí. Potvrzuje to Tereza Picková z Asociace Českých cestovních kanceláří: „Roste zájem i o vícedenní pobyty s bohatší programovou nabídkou. Adventní nákupy jsou často spojovány s návštěvou termálních lázní, dále taky s poznáváním historických měst i místních kulturních zvyklostí nebo jsou spojované s návštěvou vinných sklípků.“

Průměrný jednodenní zájezd autobusem vyjde i se službami průvodce na 500 až 1000 korun. Dvoudenní výlet pak běžně stojí kolem 2000 korun. Vyplývá to z údajů Asociace.

Předvánoční shon a nekvalitní výrobky, ale mnohé lidi spíše odrazují. „Zahraniční trhy jsem nenavštívila. To je všecko na jedno kopyto, jak se říká. Samé takové věci, které nejsou moc potřeba,“ myslí si paní Věra z Olomouce.

Punč a svařák budou na vánočních trzích ve většině měst k dostání do Štědrého dne. Třeba do slovinské Lublaně ale můžou na nákupy jezdit lidé až do 2. ledna.

Spustit audio