Dražší parkování. Radní Olomouce finišují s přípravami nového placeného parkovacího systému

10. leden 2022

Dražší stání v centru, rozšíření zón placeného parkování a taky regulace statické dopravy na sídlištích. To jsou některé změny, které připravuje na letošní rok vedení Olomouce. Například zdražení parkování v historickém jádru by mělo začít platit v červenci.

„Kde byli dosavadní parkující na Horním náměstí v Olomouci zvyklí platit částku 30 korun, budou nyní platit vyšší částku,“ říká náměstek primátora Martin Major z ODS. Zvýšení cen začne platit 1. července. „Centrum je rozděleno. V zóně A, což je samotná pěší zóna, by mělo být parkovné stanoveno na 100 korun, parkovné v zóně B bude stanoveno na 40 korun za hodinu parkování,“ dodává Major.

Mezi další novinky patří rozšíření placených parkovacích zón. „Objeví se nové zóny – C a D. Zóna C je širší okolí centra města, a potom zóna D, což jsou ta velká sídliště ve vzdálenějších místech od centra. Každá ta zóna má své problémy s parkováním,“ doplňuje Major.

Mapa nové parkovací politiky v Olomouci

Problémy s parkováním potvrzuje mluvčí městské policie Petr Čunderle. „Největší problém evidujeme na sídlištích zejména starší zástavba, která není exponovaná na tak velký počet vozidel, který tam v současnosti je,“ tvrdí Čunderle.

Vedení města ale stále jedná o konkrétních podmínkách v zónách C a D. V plánu je zatím zpoplatnění parkování na 20 a 10 korun za hodinu. Návštěvníci Olomouce by si měli připlatit za parkovací karty, pořídit si je budou moci do zóny C za 12 tisíc na rok.

Čtěte také

„Upřímně, když v Olomouci parkuju, tak si zaparkuju u krematoria, vytáhnut si elektrickou koloběžku a raději si do centra dojedu tímto způsobem. A pokud tam budou ještě nějaké parkovací karty, tak pro mě jako pro člověka, který nežije v Olomouci, je to smrt,“ komentuje zpoplatnění pan Tomáš.

Rezidenti si parkovací karty mohou zakoupit do všech zón za podstatně nižší částky. Pokud však nevlastní dvě auta, tam už si připlatí.

V zóně D, do které spadají olomoucká sídliště, by regulace parkování měla platit přes noc. To se nelíbí třeba panu Jiřímu, který bydlí nedaleko nemocnice. „To je pro nás na sídlišti úplně zbytečná věc, protože u nás parkuje hodně zaměstnanců nemocnice. Nechtějí zajíždět na své parkoviště, je to pro ně pohodlnější u nás. Přijedou ráno v šest hodin a takhle je to parkoviště zaplněné až do večera,“ stěžuje si pan Jiří.

O definitivní podobě těchto zón chce rozhodnout rada města na nejbližším zasedání.

autor: bas
Spustit audio