Dražší parkovné v Olomouci má donutit řidiče nechávat auta mimo centrum města. Zatím ale není kde

2. červenec 2017

Zvýšením cen parkovného po celé Olomouci chce vedení města donutit řidiče, aby nechávali auta mimo parkovací zóny v centru a do práce více jezdili autobusy a tramvajemi. Jenže. Na některých příjezdech do města nejsou vůbec žádná odstavná parkoviště. Magistrát přiznává, že stavba takových ploch je zatím v nedohlednu.

„Nejsou žádná odstavná parkoviště. Jediné je u Flory a postavili si tam kanceláře. Bylo to jediné parkoviště v centru města, které to bylo zadarmo,“ říká paní Hana, která si kupuje parkovací lístek v centru Olomouce. Auto podle ní není možné pohodlně zaparkovat jinde.

Podobně reaguje na otázku o odstavných plochách zadarmo Oldřich Novák, který stojí v řadě na lístek hned za ní: „Většinou jedu k nějakému obchodnímu centru. Tam je vždycky možnost. Jinde moc zaparkovat nejde.“

Právě parkoviště u obchodních domů doporučuje i náměstek primátora Aleš Jakubec z TOP09. Město od zítřka zdraží parkovné na jednotných 30 korun za hodinu. Opatření má mimo jiné donutit řidiče, aby do centra jezdili méně.

„Domníváme se, že to pro někoho může být motivační, aby auto nechal doma a radši jel městskou hromadnou dopravou,“ říká Jakubec

Řešení, kde auta nechat ale zatím radnice nenabízí.

„Bohužel musím říct, že systém záchytných parkovišť zatím v Olomouci nemáme hotový. Je to finanční otázka. Omezeně tyto možnosti už jsou, ale nepopírám, že nejsou dostatečné,“ dodává Jakubec s tím, že v budoucnu by taková parkoviště měla být na všech příjezdech do města.

Znamená to ale, že k nim musí radnice přivést také městskou hromadnou dopravu.

autor: tas
Spustit audio