Dřevohostice vystaví stříbrné mince z roku 1620, poklad našel v lese mladý archeolog

2. únor 2016

Stovky let ležel v Dřevohosticích na Přerovsku poklad. Jde o desítky stříbrných mincí německé a slezské ražby - konkrétně krejcary a tolary. Kdo je v lese zakopal, zapomněl nebo schoval, se už nikdy nedovíme. Náhodou je tam našel amatérský archeolog a jako správný patriot se dohodl s místním starostou, že mince vystaví na radnici.

„Mincí bylo téměř třicet, není to úplně čisté stříbro. Podle odborníků se do pozdější ražby dávalo méně stříbra,“ představuje svůj nález amatérský archeolog Martin.

Mince našel při procházce v lese. Pomohl mu přitom detektor kovu a ještě něco navíc.

„Velké štěstí. Narazil jsem na to úplnou náhodou, když jsem se vracel ze své tradiční hledačské procházky. Už po lehkém očištění jsem zjistil, co to je a kontaktoval jsem odborníky. Hledám už nějakých šest nebo sedm let. Určitě je to nejhodnotnější nález, který jsem kdy našel,“ prozrazuje Martin.

Jan Videman z České numismatické společnosti potvrdil, že jde o krejcary a tolary datované kolem roku 1620:

„Poklad z Dřevohostic je určitě významný pro regionální historii a její poznání. Je třeba říct, že nálezy z období třicetileté války a z celého jejího průběhu jsou na Moravě, v Českých zemích i širším okolí poměrně hojné.“

Logo

Jan Videman si dokonce dovolil i zafantazírovat a vyslovil domněnku, že jde pravděpodobně o žold jednoho z vojáků - zřejmě polských kozáků, kteří se tady po okolí pohybovali v průběhu třicetileté války.

V Dřevohosticích teď připravují výstavu věnovanou právě nalezenému pokladu.

„Je to pro nás unikátní věc, umístíme je tady na dřevohostické radnici,“ potvrzuje nezávislý starosta Petr Dostál.

autor: kra
Spustit audio