Dříve spíše skládka, teď rekreační místo. Pivovarský rybníček ve Vrahovicích prošel revitalizací

19. září 2022 14:05

Dělníci dokončili v prostějovské místní části Vrahovice revitalizaci Pivovarského rybníčku. Místo zpustlé vodní nádrže, která roky připomínala spíše smetiště, teď lidé v lokalitě najdou brouzdaliště pro děti nebo odpočinkovou zónu s lavičkami.

„Vnoučatům vždycky říkám: Přál bych si, abyste viděli ten rybníček, jaký byl, když já jsem byl ve vašem věku,“ povídá Pavel Doležel z Prostějova, který se na kole přijel podívat na opravený Pivovarský rybníček v prostějovské místní části Vrahovice.

Za jeho dětských let se na rybníčku rybařilo a v zimě hrával hokej dlouho do noci. Rybníček i jeho okolí pak ale řadu let pustly. Město Prostějov rybník před několika lety odkoupilo a podle Petra Brücknera, vedoucího odboru rozvoje a investic, do jeho oprav investovalo zhruba 15 milionů korun.

„Součástí stavby bylo odbahnění, bylo odvezeno zhruba 15 tisíc tun bahna. Byly provedeny nové břehy, vytvořena zóna pro živočichy, brouzdaliště pro děti a návštěvníky,“ uvádí Brückner. 

„Při rekonstrukci se tady našlo spousta odpadu, který sem samozřejmě nepatří.“
Mluvčí města Prostějov Jana Gáborová

Rybník má také novou hráz, aby bylo možné v případě potřeby regulovat hladinu vody. Podle mluvčí města Jany Gáborové se ze smetiště stalo rekreační místo. „Byla to v minulosti spíše skládka. Při rekonstrukci se tady našlo spousta odpadu, který sem samozřejmě nepatří. Teď po revitalizaci věříme, že to bude krásné rekreační místo pro lidi z okolí,“ přála by si Gáborová. Prostějov už dříve podobně opravil čtyři rybníky na území města.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio