Drožďová pomazánka vás přenese do dětství. Recept připravila Miroslava Fojtů

Ochutnali jste v dětství drožďovou pomazánku? S láskou na ni vzpomínala porota Pochoutkového roku. Požádala proto o recept soutěžící Miroslavu Fojtů z Lukové u Damníkova, které pomazánku z droždí dělávala její maminka.

Ingredience
  • 1 středně velká cibule
  • 80g čerstvého droždí
  • 4 vejce
  • 3 menší kyselé okurky
  • 1/2 lžíce hořčice
  • 1 lžíce pomazánkového másla
  • 1 lžíce nasekané kadeřavé petržele
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce oleje

Postup

Najemno nakrájenou cibuli zpěníme na pánvičce s rozpáleným olejem dosklovata.

Přidáme droždí, které orestujeme. Droždí nejprve zkašovatí, pustí vodu. Musíme počkat, až se voda začne vypařovat a směs houstnout.

V tu chvíli vyklepneme do směsi droždí a cibule vejce, která osolíme. Jakmile získáme podobnou konzistenci jako u míchaných vajíček, sundáme pánvičku z plotny a vše necháme mírně zchladnout.

Do zchladlé směsi přidáme na kostičky nakrájené kyselé okurky, nasekanou petrželku a lžíci hořčice. Vše promícháme. Dochutíme solí a pepřem.

Na závěr přidáme pomazánkové máslo, promícháme a můžeme podávat.

Miroslava Fojtů

Miroslava Fojtů

Pomazánku z droždí ji dělávala její maminka, které recept získala v mateřské škole. Dnes se tato dobrota dělá u ní v rodině třetí generaci. Paní Fojtů se na příjezd týmu Pochoutkového roku připravila. Usmažila malé bavorské vdolečky a představila nám rodinné ovčí stádo, které nás nechala nakrmit. Hodinu po našem odjezdu se dokonce narodilo malé jehně.