Drožďová pomazánka vás přenese do dětství. Recept připravila Miroslava Fojtů
Ochutnali jste v dětství drožďovou pomazánku? S láskou na ni vzpomínala porota Pochoutkového roku. Požádala proto o recept soutěžící Miroslavu Fojtů z Lukové u Damníkova, které pomazánku z droždí dělávala její maminka.
- 1 středně velká cibule
- 80g čerstvého droždí
- 4 vejce
- 3 menší kyselé okurky
- 1/2 lžíce hořčice
- 1 lžíce pomazánkového másla
- 1 lžíce nasekané kadeřavé petržele
- sůl, pepř
- 1 lžíce oleje
Postup
Najemno nakrájenou cibuli zpěníme na pánvičce s rozpáleným olejem dosklovata.
Přidáme droždí, které orestujeme. Droždí nejprve zkašovatí, pustí vodu. Musíme počkat, až se voda začne vypařovat a směs houstnout.
V tu chvíli vyklepneme do směsi droždí a cibule vejce, která osolíme. Jakmile získáme podobnou konzistenci jako u míchaných vajíček, sundáme pánvičku z plotny a vše necháme mírně zchladnout.
Do zchladlé směsi přidáme na kostičky nakrájené kyselé okurky, nasekanou petrželku a lžíci hořčice. Vše promícháme. Dochutíme solí a pepřem.
Na závěr přidáme pomazánkové máslo, promícháme a můžeme podávat.
Miroslava Fojtů
Pomazánku z droždí ji dělávala její maminka, které recept získala v mateřské škole. Dnes se tato dobrota dělá u ní v rodině třetí generaci. Paní Fojtů se na příjezd týmu Pochoutkového roku připravila. Usmažila malé bavorské vdolečky a představila nám rodinné ovčí stádo, které nás nechala nakrmit. Hodinu po našem odjezdu se dokonce narodilo malé jehně.