Drožďová pomazánka vás přenese do dětství. Recept připravila Miroslava Fojtů

Drožďová pomazánka od Miroslavy Fojtů z Lanškrounska

Ochutnali jste v dětství drožďovou pomazánku? S láskou na ni vzpomínala porota Pochoutkového roku. Požádala proto o recept soutěžící Miroslavu Fojtů z Lukové u Damníkova, které pomazánku z droždí dělávala její maminka.

Drožďová pomazánka

1 středně velká cibule
80g čerstvého droždí
4 vejce
3 menší kyselé okurky
1/2 lžíce hořčice
1 lžíce pomazánkového másla
1 lžíce nasekané kadeřavé petržele
sůl, pepř
1 lžíce oleje

Postup:

Najemno nakrájenou cibuli zpěníme na pánvičce s rozpáleným olejem dosklovata.

Přidáme droždí, které orestujeme. Droždí nejprve zkašovatí, pustí vodu. Musíme počkat, až se voda začne vypařovat a směs houstnout.

V tu chvíli vyklepneme do směsi droždí a cibule vejce, která osolíme. Jakmile získáme podobnou konzistenci jako u míchaných vajíček, sundáme pánvičku z plotny a vše necháme mírně zchladnout.

Do zchladlé směsi přidáme na kostičky nakrájené kyselé okurky, nasekanou petrželku a lžíci hořčice. Vše promícháme. Dochutíme solí a pepřem.

Na závěr přidáme pomazánkové máslo, promícháme a můžeme podávat.

Miroslava Fojtů

Pomazánku z droždí ji dělávala její maminka, které recept získala v mateřské škole. Dnes se tato dobrota dělá u ní v rodině třetí generaci. Paní Fojtů se na příjezd týmu Pochoutkového roku připravila. Usmažila malé bavorské vdolečky a představila nám rodinné ovčí stádo, které nás nechala nakrmit. Hodinu po našem odjezdu se dokonce narodila malé jehně.