Drůbeží prsíčka v bazalkové omáčce

3. duben 2015

Bazalka je oblíbené voňavé a léčivé koření, která se běžně pěstuje a využívá v našich domácnostech. Používáme ji v kuchyni na dochucování jídel, k přípravě světoznámého italského pesto, ale i jako léčivo na uvolnění všech druhů křečí.

Používá se jako koření na dochucení a na výzdobu hotových jídel a salátů. Zajímavostí je, že bazalka tepelnou úpravou neztrácí léčivé látky. Do vařených jídel ji přidáváme těsně před dovařením. Její užívání je rozšířeno v italské kuchyni na přípravu známého bazalkového pesta.

Bazalka vynikne při přípravě těstovin, makaronů, ale i kuřecího masa. Vůně bazalky se výborně doplňuje s česnekem. Výtečně chutná salát připravený z rajčat, pokapaný olejem a ochucených právě bazalkou. Je součástí bylinkových octů. Velmi dobře obohacuje jídla z dýně, fazole a hub.

Suroviny: 600 g drůbežích prsíček, 200 g mrkve, 2 cibule, olej, sůl, mletý bílý pepř, šťáva z 1 citronu, 250 ml zeleninového vývaru, 150 ml sladké smetany, 1 lžička sušené bazalky, 1 lžička škrobové moučky

Postup: Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na větší kousky. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka, stejně tak cibuli. Na rozehřátém oleji opečeme maso, osolíme, opepříme, přidáme mrkev, cibuli a opékáme ještě 5 minut. Vývar se smetanou a bazalkou necháme přejít varem a nalijeme na opečené maso se zeleninou. Zakryjeme a dusíme 20 minut. Šťávu zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou v malém množství studené vody. Nakonec dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Podáváme s různými těstovinami.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.