Držovice na Prostějovsku zkolaudovaly hřbitov, ne všichni jsou ale s jeho podobou spokojení

2. listopad 2016

Oprava a rozšíření hřbitova rozhádalo Držovice na Prostějovsku. Někteří obyvatelé obci vyčítají úzké uličky k hrobům, ke kterým se tak podle nich nedostanou pozůstalí ani kameníci. Lidé si stěžují, že některá hrobová místa se ztrácejí v dlažbě. Obec se brání, že úpravy byly vzhledem k rostoucímu počtu obyvatel potřeba a hřbitov už zkolaudovala.

„Podívejte se na ten chodník. Nechali tu udělat trávník a napevno lavičky. Pokud proti sobě půjdou lidé, tak se nevyhnou. Jela tady neteř s kočárem a odřela si kolečka,“ ukazuje Jana Strouhalová.

Jejich hrob leží asi v polovině hřbitova. Aby k němu došla, musí projít po nově udělaném chodníku. Právě v něm ale vidí největší problém. A řeší, jak se domluvit s kameníkem: „Má nám přijet dávat nové desky na hrob a neví, jak to sem dopraví. Technika tudy neprojede.“

Za pravdu jí dává i další z obyvatelek Držovic, Jaroslava Chaloupková: „Lidé na to upozorňovali ještě, než se začalo stavět.“ Ukazuje na některé hroby, které se ztrácí v nově položených, drobných žulových kostkách.

Opravený hřbitov v Držovicích

Vedení Držovic přitom opravený hřbitov považuje za svou chloubu. Do rozšíření pietního místa kvůli narůstajícímu počtu obyvatel se totiž pustila obec jako jedna z mála. Většinou města přistaví jen kolumbária, do rozměrů hřbitova ale nezasahují.

„Máme to podle stavebního úřadu uděláno tak, jak to požadovali a je to tak v pořádku. Šlo o rozšíření hřbitova. Ten hřbitov původně neměl žádné chodníky, byla tam pouze ušlapaná tráva nebo jehličí. My jsme žulovými kostkami pouze zpevnili místa mezi hroby. Není člověk ten, aby se zavděčil všem. I ten hřbitov tím pádem u některých občanů působí takovou averzi, že si myslí, že to není dobře udělané,“ říká starostka obce Blanka Kolečkářová zvolená za Starosty a nezávislé.

Oprava hřbitova je jeden z projektů, které obyvatelé současnému vedení obce vyčítají. Už v září se v Držovicích kvůli neshodám rozpadlo zastupitelstvo. V únoru proto obec čekají předčasné volby.

Opravený hřbitov v Držovicích
autor: tas
Spustit audio