Dům Petra Bezruče v Kostelci na Hané chátrá. Jeho oprava by stála miliony

14. duben 2015

Domek Petra Bezruče v Kostelci na Hané chátrá. Podle jejího majitele, Olomouckého kraje, je expozice zastaralá a návštěvníky nenaláká, proto zůstává zavřená.

Navíc má obavy, že ani nová expozice by návštěvníky nepřilákala. Proto peníze zatím raději investuje jinam, dokud se na osudu domku nedomluví s Kostelcem na Hané. Ten má odhad na opravy ve výši 2,7 milionu korun.

„Je to problematická částka, protože kdokoliv si toto číslo uvědomí, tak se z toho stává překážka na cestu k rekonstrukci toho domku,“ říká Jiří Kastner, který za záchranu domu bojuje už od roku 2009. Oprava by se podle něj dala udělat za mnohem menší částku, stačilo by jen nadšení dobrovolníků a snaha domek zachránit.

„Tato budova je od podlahy zavlhlá. Jinak tam nejsou žádné příliš velké závady. Krytina na střeše je poněkud poškozená. Ta se dá udělat řádově v desítkách tisíc, možná řádově ve 20 procentech původního rozpočtu,“ domnívá se Jiří Kastner.

Podle krajské mluvčí Kamily Navrátilové to ale s cenou nebude tak snadné. Celková rekonstrukce by stála mnohem víc: „Mluvíme-li o záchraně, potom se jedná nejenom o technické řešení, to znamená zabránit destrukci objektu. Zde lze dělat údržbové práce za mnohem menší částku. Jde ale i o celkovou revitalizaci objektu.“

Do hry tak vstupuje i prodej památkově chráněné budovy. „Možnost prodeje domu, případně jeho převod za symbolickou cenu by Olomoucký kraj jistě akceptoval. Nabídli jsme tuto možnost městu Kostelec na Hané, to ale tuto nabídku odmítlo. Otázkou zůstává, zda se najde jiný kupec,“ dodává Navrátilová.

autor: tas
Spustit audio